Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lag ska skydda whistleblowers

Till våren kan bank- och finansanställda få garanterad anonymitet om de anmäler misstänkta brott och oegentligheter till Finansinspektionen.

Som Sydsvenskan avslöjade i tisdags vill Finansförbundet att bank- och finansanställda ska kunna anonymt anmäla misstänkta allvarliga brott eller oegentligheter på arbetsplatsen till Finansinspektionen (FI), och därmed bli så kallade whistleblowers.
Redan idag kan en anställd inom bank- och finansbranschen anmäla misstänkta brott eller ­oegentligheter på arbetsplatsen till FI. Men med nuvarande lagstiftning är det möjligt för arbetsgivaren att få ut information om vem som gjort anmälan.
För att garantera anonymitet för den som gör en anmälan måste det till en lagändring, enligt FI, som säger sig vara positivt inställda till Finansförbundets förslag.
Enligt regeringen kan det komma ett förslag om lagändring under våren 2012.
– Vi håller just nu på och arbetar med EU-kommissions förslag om förändrade kapitaltäckningskrav för bankerna, där det också ingår ett utökat skydd för så kallade whistleblowers. Vi räknar med att det färdiga förslaget ska kunna gå ut på remissrunda till våren och tas upp till beslut kort därefter, säger Victoria Ericsson, pressekreterare hos finansmarknads­minister Peter Norman.
På andra sidan Öresund har de finansanställdas fackförbund, Finansforbundet, redan uppvaktat den danska regeringen med ett liknande förslag som sin svenska motsvarighet. Den danska regeringen väntas inom kort ta ställning i frågan.
Gå till toppen