Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Journalistpris till Sydsvenskan

Sydsvenskans Omkretsenreportrar Jessica Ziegerer, Mats Amnell och Kalle Kniivilä fick på torsdagskvällen ta emot Nära Journalistpriset.

– Det är fantastiskt kul. De har gjort ett strålande arbete och är väl värda priset, säger deras närmsta chef Martin Hallgren samtidigt som pristagarna tog emot utmärkelsen på Örebro slott.
Jessica Ziegerer fick en stund över mellan hyllningar och intagande av segerchampagnen.
– Jag är överlycklig. När jag tänkte på vilka vi hade som konkurrenter och dessutom såg att det bara fanns en blombukett att dela ut var jag säker på att det inte var vi som skulle ropas upp på scenen, säger hon.
Tre tidningar konkurrerade om att ta hem Nära-priset 2011: Sydsvenskan, Skånskan och Bärgslagsbladet.
Sydsvenskans Omkretsenreportar Jessica Ziegerer, Mats Amnell och Kalle Kniivilä avslöjade i en serie artiklar hur elever kom i kläm i och med otaliga lärarbyten, om föräldrar som krävde ändring, om lärare som mådde dåligt och kände sig kränkta, om makthavare som borde veta men inte gjorde något och om hur det har blivit efter granskningen. Sydsvenskans djupdykning i Tolvåkersskolan i Löddeköpinge fick genomslag i hela Mediasverige.
Motiveringen för Sydsvenskans bidrag är: "När Sydsvenskan satte skolbarnen i Löddeköpinge i centrum för rapporteringen blev problemen tydliga och situationen för kommunledningen ohållbar. Tolvåkersskolan blev ett nationellt begrepp. Sydsvenskans artiklar gjorde skillnad!"
De tre reportrarna belönades med 75 000 kronor.
Ett pris delades dessutom ut till Årets lokalredaktör. Det gick till Östgöta Correspondenten, lokjalredaktionen i Åtvidaberg.
Nerikes Allehanda i Örebro har delat ut Nära Journalistpriset sedan 2006 "till journalister som skapar lokal journalistik som verkligen betyder något på det lokala planet".
Journalistpriset delas ut varje år i samband med Nära-konferensen.
Läs mer om priset och utdelningen på na.se/nara.
Här hittar du Sydsvenskans artiklar om Tolvåkersskolan.
Gå till toppen