Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svarta Malmö

Bred uppslutning mot svartarbete

Men upphandlingschefen Sanny Hell är tveksam mot den nya strategin.

Svarta Malmö.Bild: Karl Melander
Svartarbete, skatteflykt och lönedumpning ska framöver förhindras genom att företag som vinner upphandlingar i Malmö ska tvingas skriva på särskilda kontrakt (se fakta). Kontrollen ska fackförbunden sköta, som agenter åt kommunen. Brott mot föreskrifterna ger kommunen rätt att häva avtalet och kräva skadestånd. Redan till våren hoppas kommunalrådet Andreas Schönström att planen ska bli verklighet.
Men förslaget kommer som en total överraskning för Sanny Hell, upphandlingschef i Malmö stad. – Jag vet att vi tittar på hur vi kan utveckla detta med sociala klausuler, men just nu tittar vi bara på om vi kan använda det för att ge arbetslösa ungdomar jobb. I  övrigt kan jag ärligt säga att jag inte ens vet vem Andreas Schönström är.
Hell är tveksam. Kommunen ställer redan krav i sina upphandlingar, om allt från ickediskriminering till miljövänlighet. Facken är redan inblandade genom MBL 38 (ger facket rätt att förhandla innan avtalsparten utför uppdraget).
Och behövs verkligen fler politiska krav i upphandlingarna? frågar sig Sanny Hell. – Hur vi får nyttja sociala klausuler är redan långt draget idag. Sedan är det en annan sak om det är praktiskt att göra det. Vad innebär det rent arbetsmässigt? Hur kommer tidsgången att se ut när de här kontrollerna måste göras?
Behövs en skärpning? – Nja, min mening är att vi egentligen bör fundera på hur långt vi ska driva upphandlingar för att verkställa politiska beslut.
– Syftet med offentlig upphandling är ju att vi ska ta till vara skattebetalarnas pengar. Och i vilken utsträckning ska det gå ut över föremålet för upphandlingen?
Kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) är av en helt annan åsikt. – Hela upphandlingen baseras ju på politiska beslut. Lagen om offentlig upphandling är ett politiskt beslut. Fair trade är också ett politiskt beslut. När vi började med Fair trade var också det en gråzon där många var tveksamma.
Reepalu tror att förslaget går igenom med en block­överskridande majoritet. – Jag har svårt att se vem som skulle vilja släppa fram svarta jobb, istället för att se till att vi har en marknad där man konkurrerar med schysta villkor, säger han.

Bred uppslutning kring förslagen

Lars Johan Hallgren (SD): – Spontant låter det som en bra idé, det är ju helt orimligt att människor ska jobba under slavliknande förhållanden. Men det är konstigt att det ska ta så lång tid. Hade ni inte skrivit artikelserien Svarta Malmö hade inget hänt.
Lari Pitkä-Kangas (MP): – Jag har själv varit med och diskuterat de här frågorna. Vi står bakom alla förslagen.
Ewa Bertz (FP): – Som det såg ut i tidningen har vi absolut inget emot förslaget. Men det är oerhört förvånande att det tagit sådan tid. Det är bra att Sydsvenskan sett det här, men det borde kommunen ha upptäckt för länge sedan.
Anja Sonesson (M): – Vi stödjer det delvis. Det är viktigt att jobben är vita. Men man måste vara noga med att inte slå undan benen på småföretagarna. Ska de ägna mycket tid åt administration och kontroller minskar deras möjligheter att delta i upphandlingar.
Martina Nilsson (V): – Mycket av det här är vi överens om i majoriteten. Vi står bakom det. Det är bra om vi kan vara tydliga i vårt sociala uppdrag.
Sven Rosén (SPI): – Jag håller fullständigt med om att detta måste styras upp. Vi förlorar massor av skattepengar på detta.

Så fungerar kontraktet

Vinnare av Malmö stads upphandlingar förbinder sig:
• Att bara använda underleverantörer med kollektivavtalsenliga villkor.
• Att inte anlita svart arbetskraft.
• Att inte använda under­leverantörer som anlitar svart arbetskraft.
• Att aktivt undersöka om ­underleverantörerna har F-skattebevis, betalar skatter och arbetsgivaravgifter.
• Att ta emot arbetslösa.
• Att inte föra pengarna från en upphandling till skatteparadis.Och för att underlätta kontrollen:
• Att föra listor över alla anställda (motsvarande personal­liggare i restaurang- och frisörbranschen).
• Att förse alla anställda med namnbrickor och logotyp på alla arbetskläder.
• Att acceptera att facket å kommunens vägnar gör kontroller på arbetsplatsen.
Gå till toppen