Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Plan eller plats nytt debattämne i Lund

Domkyrkoplan eller Domkyrkoplatsen? Det är dagens tvisteämne i Lund. Ännu är området framför och söder om Domkyrkan odöpt. Frågan ventileras i de politiska rummen och har nått biskopsstolen.

En plats utan namn. Om området framför och söder om Domkyrkan ska heta Domkyrkoplan eller Domkyrkoplatsen är ett aktuellt tvisteämne nu när syréndiskussionen är över.
LUND. Domkyrkoplan är vad Lundaborna brukar säga om området vid Domen som nu får en ny gestaltning. Men platsen har faktiskt aldrig haft något officiellt namn.
Att namnsätta gator och platser är en uppgift för Lunds lantmäteri. Chefen där, stadsingenjör Jonas Andréasson, menade att just Domkyrkoplan var ett bra namn eftersom det är vad man redan säger. Han kontrollerade med domkyrkorådet, där biskopen är ordförande, och fick klartecken.
Men när namnfrågan hamnade på byggnadsnämndens bord och blev det diskussion.
– En lång diskussion som inte var upprörd utan ganska rolig, meddelar nämndens andre vice ordförande Björn Abelson (S), som säger sig föredra Domkyrkoplatsen.
Nämndens ordförande Christer Wallin (M) medger att han under mötet svängde från plan till plats.
Det fanns de i byggnadsnämnden som hade googlat och minsann funnit också Domkyrko­platsen som benämning. Namnen plan och plats gick runt bordet och till sist var alla inne på Domkyrkoplatsen.
Plan ansågs för Stockholmskt. Där finns ju Stureplan och Odenplan. Plats är enligt politikerna mer svenskt och gångbart internationellt. Domplatz finns till exempel i Hamburg och Erfurt. I Venedig finns Markusplatsen och i Rom Petersplatsen
Något beslut fattades inte. Formellt återremitterades ärendet för ny utredning.
– Nu får jag kontrollera med domkyrkorådet och kanske fråga biskopen om de kan acceptera namnet Domkyrkoplatsen, säger Jonas Andréasson.
Själv är han ganska nöjd med Domkyrkoplan.
– Det tycker jag är svenskt. Man behöver ju inte tänka på Stureplan utan hellre på Odenplan. Men visst platsen går väl också. Då kan man ju döpa den servering med uteplatser som ska öppna i Domkyrkoforum till Café am Domplatz.
Just Café am Domplatz finns i flera tyska städer, bland annat i Erfurt och Münster.
Vad tycker då domkyrkorådet? Namnfrågan hamnade skyndsamt på det bordet.
– Jo, det ligger på bordet. Men vi har inte hunnit ta ställning ännu, säger Christer Larsson, ordförande i ekonomi- och fastighetsutskottet med mer än ett finger i tillkomsten av Domkyrkoforum och förändringen av markområdet.
På frågan om han själv har en åsikt om vad namnet bör vara får vi ett bestämt nej.
Biskop Antje Jackelén meddelar via sin pressekreterare följande: Personligen föredrar jag namnet Domkyrkoplatsen.
Den 17 november är ärendet tillbaka på byggnadsnämndens bord och då återstår nio dagar till invigningen av Domkyrkoforum.
Att Lund ska få tillbaka Lilla Kyrkogatan var det ingen diskussion om. Så heter nu den tjugo meter långa ”gatan” mellan Schartau­statyn och norra ingången i Domkyrkoforum.
Gå till toppen