Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Stoppa införseln av kat"

Enda sättet att komma åt gränsöverskridande brottslighet är att genomföra gränsöverskridande brottsbekämpning. Om EU kunde enas om att kat är en drog skulle det bli markant svårare för internationella nätverk att smuggla in denna färskvara över Öresundsbron. Det skriver Olle Schmidt (FP), EU-parlamentariker, och Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Det är ingen nyhet att narkotika och alkohol är stora samhällsproblem. Inte heller är det en nyhet att drogmissbruk raserar många människors liv. Men det finns en drog som det talas alltför lite om och som inte tas på tillräckligt stort allvar: kat.
Kat är en amfetaminliknande drog som odlas i Kenya, och som tuggas i länderna på Afrikas horn och i Jemen. Från Kenya fraktas drogen – lagligt – till Amsterdam och London för att sedan olagligt smugglas vidare till Sverige. Kat finns numera lättillgängligt i Sverige och enligt polis, tull och socialarbetare ökar missbruket stadigt.
För många betyder kat gemenskap. Det är en så kallad social drog: man sitter tätt tillsammans, pratar, lyssnar på musik och tuggar. Stämningen blir familjär. Kreativiteten och idéerna flödar. Tonårskillar, som vill vara med i den manliga gemenskapen, tar efter sin pappa eller farbror. Men bakfyllan innebär ångest och paranoia, och bieffekterna är tandlossning, impotens och leverskador.
De flesta kattuggare återfinns i marginaliserade grupper som ofta redan lever i utanförskap. Missbruket av kat ökar också i dessa grupper som en följd av arbetslöshet, ensamhet och hopplöshet, vilket i sin tur riskerar att leda till ytterligare ökat missbruk. Männen flyr in i drömmarna och chanserna till att forma ett bra liv minskar ytterligare. Den onda cirkeln är sluten och ofta blir det kvinnorna och barnen som betalar det högsta priset.
Handeln med kat pågår mer eller mindre öppet på flera håll i Sverige. Tullverkets beslag av kat har ökat väsentligt de senaste åren och bara under 2010 beslagtogs sammanlagt 13,8 ton kat i landet, varav 11,2 ton stoppades i trafiken över Öresundsbron. Det beräknas att mellan ett och två ton kat varje dygn passerar över gränsen mellan Tyskland och Danmark.
Kat narkotikaklassades i Sverige 1989, men tröskeln till vad som bedöms som grovt narkotikabrott är hög, 200 kilo kat (tidigare 400 kilo), vilket synnerligen försvårar smugglingsbekämpningen. Detta kan jämföras med amfetamin där samma gräns går vid 2,5 hekto.
Inom EU utformar varje medlemsstat sin egen narkotikapolitik. Samtidigt som kat är förbjudet i hela Norden, kallas drogen för ”grönsak” i både Storbritannien och Holland. Och här har drogsmugglarna sin stora kassako och glädje: kat måste nämligen tuggas färsk – det får gå högst 48 timmar från det att den skördas till att den konsumeras. Detta ställer höga krav på transporten och distributionen måste vara mycket välorganiserad. Men genom att knippena kan flygas in legalt, rakt in i Europas hjärta, är det sedan möjligt att hinna smuggla den vidare medan den fortfarande är färsk – illegalt.
Det finns bara ett sätt att komma åt gränsöverskridande brottslighet: med lika gränsöverskridande brottsbekämpning. På EU-nivå finns potentialen för att komma framåt i arbetet mot narkotikamissbruk. Om EU:s medlemsländer kunde enas om att kat är en drog skulle tillflödet allvarligt strypas och kat – denna känsliga färskvara – skulle bli markant svårare för de internationella nätverken att smuggla in över Öresundsbron.
Det handlar alltså om att påverka attityder i två av våra EU-grannländer. Min fråga till den svenska regeringen är:
Vad gör ni i ministerrådet för att påverka Holland och Storbritannien i denna fråga?
Och justitieminister Beatrice Ask (M), är detta något du tagit upp med dina kollegor på sistone? Vad gör du för att stoppa den holländska införseln av ”grönsaker”?
OLLE SCHMIDT
TORKILD STRANDBERG
Gå till toppen