Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Jurist odlar sin kreativa sida

Tidigare kommunikationsminister Anitha Bondestam är en ovanligt färgstark jurist. Samtidigt som hon vid 70 fortfarande är verksam som domare, bejakar hon sin kreativa sida genom att både skriva och måla.

Anitha Bondestam tycker om färg och fest. "Jag gillar sällskapsdans i alla former, förutsatt goda moatjéer."Bild: Foto: Claudio Bresciani
Under sin långa karriär som jurist och ämbetsman har hon varit ordförande i Jämställdhetsnämnden, generaldirektör för Datainspektionen och president i kammarrätten.
– Att vara domare är den viktigaste och mest meningsfulla av mina arbetsinsatser, säger hon och framhåller hur viktigt det är att skriva begripliga domslut och inte dröja i evigheter med det.
– De åtalade måste få sina domslut helst inom ett år för att kunna gå vidare med sina liv.
Mest känd är hon dock för sejouren som partipolitiskt obunden kommunikationsminister 1978–1979.
– Jo, det kommer man ihåg mest, trots att det var för drygt 30 år sedan. Sedan sticker jag ut med mina färggranna kläder, korta kjolar och högklackade skor.
Driven av förkärlek till analys arbetar Anitha Bondestam fortfarande i kammarrätten några gånger i veckan.
Men hon har fler järn i elden. För fem år sedan debuterade hon som författare med thrillern ”Gråt inte över spilld mjölk”, och i fjol kom uppföljaren ”Utan pukor och trumpeter”.
– Som generaldirektör för Datainspektionen ville jag kämpa för integritet på internet. Men det ville ingen lyssna på. Med mina romaner hoppas jag kunna roa människor samtidigt som de tar till sig budskapet bakvägen.
För tre år sedan började Anitha Bondestam med oljemålning. I september i år hade hon sin tredje utställning.
– Jag är en kreativ person. Att måla är ett sätt för mig att få ett njutbart utlopp för kreativiteten.
Gör: Har regeringsuppdrag och dömer i Kammarrätten i Stockholm.
Bor: Lägenhet i Stockholm.
Familj: Två gifta barn, fem barnbarn.
Aktuell: Fyller 70 år idag.
Gå till toppen