Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Säpo tror att PKK verkar i Sverige

Misstänks kräva kurder på tvångsskatt.

Malena Rembe, chefsanalytiker vid Säpo.Bild: Foto: Claudio Bresciani, Scanpix
– Vi bedömer att organisationen fortfarande har verksamhet i Sverige, säger Malena Rembe, chefsanalytiker vid Säpo.
PKK misstänks avkräva en del kurder en slags tvångsskatt, enligt Säpo. Europol kallar det medlemsavgift som drivs in genom hot.
– Tionde skulle man också kunna kalla det, säger Malena Rembe. Men eftersom inte så många polisanmäler så är det svårt att få en bild av hur omfattande den här insamlingsverksamheten egentligen är.
Säpo vill inte kommentera mordet i Malmö 2008, men Rembe säger:
– PKK har inte utfört några våldsdåd i Sverige sedan 1999.
Då ockuperade PKK-sympatisörer det grekiska konsulatet i Stockholm, i samband med gripandet av PKK:s ledare Abdullah Öcalan i Kenya.
Av en annan kaliber var några händelser på 80-talet som födde PKK-skräck.
1984 mördades en PKK-avhoppare på Stora torget i Uppsala. Hösten året efter mördades ännu en avhoppare, i Medborgarhuset på Södermalm i Stockholm.
Därefter pekades organisationen ut för att ligga bakom mordet på statsminister Olof Palme.
Säpo följer idag PKK betydligt mindre än till exempel misstänkt islamistiskt motiverade våldsut­övare. Andra europeiska länders säkerhetstjänster vet mer.
– Vi tror inte att Sverige skiljer sig från hur det är i andra länder, för PKK är strukturerat på det sättet att man har en ganska tydlig struktur i ett land och har en spegelstruktur i and­ra länder, säger Rembe.
Säpo misstänker också att ungdomar från Sverige åker till Kurdistan och åtminstone utbildas för strid.
I flera rapporter från Europol sägs att PKK smugglar heroin från Kurdistan till Europa. Även om Sydsvenskan känner till åtminstone två tidigare PKK-medlemmar som dömts för grova narkotikabrott uppger Malena Rembe att Säpo inte har bevis för att PKK som organisation ligger bakom knarkhandel i Sverige.
Gå till toppen