Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Färre väljer att flytta själva

Var förberedd inför flytten. Konkurrensen om flyttkunderna är hård.

När det är dags att flytta tar de flesta som anlitar en flyttfirma numera hjälp med tunga möbler och utrustning. Men vill du göra det mesta själv kan du hyra allt från säckakärror till bil och chaufför. Vill du ha hjälp med packning, uppackning och städning så finns även det.
Konkurrensen är stor, bara i Malmö-Lundområdet hittar man drygt 30 företag när man söker på flyttfirmor på hitta.se. Har du lite tid på dig finns det bra möjligheter att jämföra priser och erbjudanden och skräddarsy din flytt.
Flyttbranschen har blivit flexibel, vilket innebär att det är svårt att göra generaliserade prisjämförelser. Slutpriset handlar om allt från mängden möbler, till hissens storlek, hur nära man kan parkera flyttbilen och hur väl förberedd flytten är.
Timpriset för en bil och två flyttare, som är vad som minst krävs för att flytta en trerummare, ligger runt 700 kronor i timmen.
Vill man ha fastpris kommer flyttfirman oftast hem till dig för ett hembesök för att uppskatta hur lång tid flytten tar.
Sydsvenskan Konsument har pratat med några av de många företag som erbjuder flytthjälp i Malmö-Lund-området och kunnat skönja några trender.
* De flesta vill ha hjälp med de tunga möblerna och flyttar de lättare själv.
* Finns det ingen hiss är det vanligare att flyttfirman får sköta helheten.
* Fler unga börjar välja helhetslösningen, tidigare var det främst äldre som sålde en villa som unnade sig det.
De flesta flyttfirmorna i området har överskådliga hemsidor, har finns möjlighet att lämna in en offert så att man får en prisuppgift vad just din flytt kan kosta. Det står också om de har en försäkring och ibland även olika arbetsmiljöpolicys.
– Sju av tio väljer att flytta de lättare sakerna själva, säger Jocke på Actaflytt. Och så brukar vi kom in på de flesta flyttar över andra våningen.
– Det är svårt att prata om trender, eftersom många vill ha individuella lösningar, säger Kamal Akbar Malmö flyttningsbyrå.
Samtidigt som flyttfirmorna erbjuder ett vidare spektra av tjänster har kundernas flyttvanor också ändrats.
– Flyttningarna är mer spridda över månaden är och inte så koncentrerade runt månadsskiftet som de var tidigare, säger Stefan Svahn på Möbelkillarna.
– Jag tycker också att man ser en tendens att färre flyttar helt själva, de har väl slitit ut sina kompisar och unnar sig att ta hjälp med de tunga sakerna, säger han.

Sju flyttips

1. Kontrollera att flyttfirman är försäkrad, har transporttillstånd, betalar F-skatt.
2. Är firman ansluten till Sveriges möbeltransportörers Förbund, SMF, har den automatiskt ovanstående och förbinder sig dessutom att följa Allmänna reklamationsnämndens beslut.
3. Glöm inte eventuella förråd när du ska beräkna tiden.
4. Flytta värdesaker som smycken, pengar, värdepapper själv.
5. Krukväxter kan ta skada av en flytt vintertid.
6. Packa inte kartongerna för tungt.
7. Snåla inte med emballage till glas, porslin och andra ömtåliga saker.
Gå till toppen