Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De kan få journalistpriset

Sydsvenskans medarbetare Henrik Brandão Jönsson kan vinna Stora journalistpriset 2011. Tillsammans med Mats Deland och Fredrik Quistbergh är han nominerad i klassen ”Årets avslöjande” för reportaget ”Sanningen om Sommerlath”, som sändes i TV4:s Kalla fakta.

Johanna Koljonen och Sofia Mirjamsdotter kan vinna Stora journalistpriset för sitt initiativ till twitterkampanjen "prata om det". De är nominerade i klassen årets förnyare och ställs mot Anette Novak för Norran.se och Johanna Bäckström Lerneby, Linda Kakuli, Peter Bagge, Mikael Pettersson på SVT som alla nominerats för "Fas 3-bloggen".
Koljonens och Mirjamsdotters initiativ att bjuda in till en diskussion om sexuella handlingar i en gråzon mellan tillåtet och övergrepp under den så kallade hashtagen "prata om det" blev väldigt uppmärksammat, främst i sociala medier - men också i traditionella medier.
I klassen årets avslöjande står det mellan "Uppdrag granskning" för "Vård utan gränser" (SVT), "Kalla fakta" för "Sanningen om Sommerlath" (Henrik Brandão Jönsson, Mats Deland, Fredrik Quistbergh, TV 4) och Daniel Öhman och Malin Olofsson (Sveriges Radio) för "Matens pris".
I klassen årets berättare nomineras Erik Hedtjärn och Amanda Glans för "Partiledaren - en dokumentär om Juholts väg till makten" (Sveriges Radio P 1), Agneta Bernárdzon för "Kapten Nemos barn" (SVT) och Anders Bengtsson för "You must win. Om fotboll på liv och död" (fotbollstidskriften Offside).
Vinnarna offentliggörs den 24 november, då även Lukas Bonniers Stora journalistpris delas ut. Galan leds av Karin af Klintberg och hålls på Operaterrassen i Stockholm.

Nomineringar till Stora journalistpriset

Årets berättare: Anders Bengtsson (Offside), Agneta Bernádzon (SVT) och Amanda Glans och Erik Hedtjärn (Sveriges Radio).
Årets avslöjande: ”Vård utan gränser” (”Uppdrag granskning, SVT), ”Sanningen om Sommerlath” (”Kalla fakta”, TV 4) och ”Matens pris” (Sveriges Radio)
Årets förnyare: Johanna Koljonen för #prataomdet, Anette Novak för norran.se och Linda Kakuli för Fas 3-bloggen.
Gå till toppen