Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fritt från skolan med fyrfota vänner

På 4H-gården i Almvik var det full rulle under höstlovets första dag. Nio ivriga barn tillbringade sin första lovdag i sällskap med sina fyrfota vänner.

ALMVIK. – Blä, så illa det luktar här inne!
– Men hallå, grisarna bor här. Klart det luktar illa!
Åtta tjejer och en kille har valt att tillbringa sin första höstlovsdag på 4H-gården i Almvik. Efter att släppt ut getterna, fåren, hästarna och grisarna i sina respektive hagar är det dags att lära sig hur man gör rent hos djuren.
Barnen beväpnar sig med skottkärror, grepar och spadar som i de flesta fall är lika höga som dem själva, men det verkar inte bekomma dem.
– Tur att min kanin inte bajsar så här mycket. Jag behöver bara göra rent i hennes bur en gång i veckan, säger en tjej medan hon lägger den rena halmen i en hög.
– Fast, hade jag fått en egen häst hade jag lätt kunnat mocka varje dag, fortsätter hon och tittar längtansfullt ut i hagen där ponnyn Cina står.
Det är första gången som 4H-gården anordnar aktiviteter under höstlovet. Gården brukar ha fulltecknat under årets andra lov och därför har man valt att även anordna verksamhet under hösten.
– Många barn i stan har aldrig varit här nära bondgårdens typiska djur, som grisar och getter. De är många som är nyfikna på hur de sköts och det känns roligt att vi kan bidra med den kunskapen, säger Karolina Erixon, gårdsföreståndare.
Elvaåriga Emily Arvidsson har varit medlem i 4H-verksamheten sedan två år tillbaks. Hon tillbringar mycket av sin lediga tid på gården och under höstlovet är hon på plats för att hjälpa de yngre deltagarna.
– Jag har alltid gillat djur men kunde inte så mycket om dem, jag bor ju i stan. Nu kan jag nästan allt man behöver kunna om hästar. Jag har fått många nya vänner. Och det är kul att pyssla om alla djuren.
När suggan Grymta ska ut med sina elva kultingar blir det liv i stallet. Barnen hjälper till att ställa upp grindar längs stallgången ut till hagen så att inte smågrisarna får för sig att rymma.
– Den här gången har vi faktiskt låtit våra medlemmar döpa kultingarna. Vi brukar inte göra det eftersom de kommer att avsluta sina liv på ett slakteri. Vi gör ingen hemlighet av vad som väntar dem, barnen är införstådda med det, säger Karolina Erixson.
Förutom att mocka boxar och släppa ut djuren får barnen lära sig hur man beter sig och leder djuren. Två och två turas barnen att leda runt hästarna Cina och Carissma i en av hagarna.
Alla har fått prova ut varsin hjälm inför dagens höjdpunkt, turen med häst och vagn.
När det är dags att spänna fast hästarna framför vagnarna ser alla till att få en plats så långt fram som möjligt.
– Då åker vi, ropar Karolina Erixon och viftar med spöet i luften.
Fnittrandet avbryts i samma stund och barnen blir knäpptysta när hästarna i sakta mak skrittar bort mot cykelvägen som ska ta dem på en tur bort mot Katrinetorp.
4H är en ideell, partipolitisk och religöst obunden organisation som bygger på ideella krafter. På gårdarna bedrivs olika typer av verksamheter, allt från odling och djur till idrott och teater.
De fyra h:na står för: huvud, hjärta, hand och hälsa.
Organisationen är öppen för alla över sju år.
Mer information om Almviks djurfritidsgård finns på www.almviks4h.se
1. Malmö Fäktklubb har prova-på fäktning hela veckan.
2. Konstdetektiverna letar djur på Malmö Konstmuseum.
3. Brottning i Limhamns sporthall (9–11) och Sundsbrohallen (13–15).
Gå till toppen