Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Missbildade fiskar varnar om gifter

Den gamla soptippen på S:t Hans backar läcker.
Antalet missbildade fiskar i vattnet där ökar igen.

Den gamla soptippen på S:t Hans backar läcker. Sedan man började mäta för drygt tio år sedan, har andelen skadade fiskar minskat. Men nu ökar missbildningarna igen.
– Det skulle kunna ha att göra med klimatet. Klimatförändringar kan stressa fisken och på så sätt får man en större åverkan, säger Stefan Bydén vid konsultföretaget Melica.
Att det har med klimatet att göra är emellertid inte bevisat. Det finns många frågetecken kvar kring det förorenade området, varför man kommit fram till att det behövs nya undersökningar. Stefan Bydén och hans kollegor ska göra en ny kemanalys och genomföra en ny grundvattenmätning.
De nya undersökningarna var inte planerade från början utan är en direkt följd av de förhöjda missbildningssiffrorna hos fiskarna.
– Vi har inte kunnat påvisa några extremt höga halter av något miljögift. Sannolikt är det en summaeffekt. Alltså att det är lite förhöjda halter av flera farliga ämnen. Det kan också röra sig om ett väldigt ovanligt ämne som vi inte lyckats se i våra mätningar.
Att man inte hittat höga halter av något enskilt ämne är en av anledningarna till de nya undersökningarna. Nu kommer man att tillföra några nya punkter i kemanalysen.
Ett annat frågetecken är varför den anlagda dammen är så pass förorenad.
– Vi ställer oss frågande till hur det kan komma sig att så många fiskar i den anlagda dammen är påverkade. Vi misstänker att gifterna kommer via grundvattnet till dammen varför vi ska göra grundvattenmätningar och försöka fånga eventuella lakvattenströmmar.
Dammen får sitt vatten från dagvattenledningen som kommer från Norra Fäladen – alltså från andra hållet, bort ifrån backarna. Därför misstänker Stefan Bydén att miljögifterna rör sig i grundvattnet.
– Vi famlar lite fortfarande men hypotesen är att föroreningarna kommer från grundvattnet.
Rapporten från den nya mätningen kommer att lämnas tidigast i december. Miljöförvaltningen har redan, baserat på tidigare undersökningar, föreslagit en rad miljöförbättrande åtgärder för området. Förslagen innefattar ett nytt, ytligt dagvattensystem, en ny dränering av lakvatten till en uppsamlingsbrunn samt en ny reningsanläggning för att rena lakvattnet från den gamla soptippen.
Gå till toppen