Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SJ slutar med nattåg till Berlin

SJ slutar med nattågen till Berlin men Veolia kanske tar över.

Ikväll går sista nattåget från Malmö till Berlin i SJ:s regi. Kanske får Trelleborg vänta på pågatågen innan det blir persontrafik på spåren i Trelleborg igen.Bild: Foto: Conny Magnusson/SJ
Sedan tågfärjeförbindelsen mellan Sverige och Tyskland på Kungsleden invigdes 1909 har det gått persontåg till Berlin via Trelleborg, med undantag av vissa krigsår. Nu kan den eran vara över.
– Vi har de senaste åren bara kört nattågen under vår, sommar och höst och slutat vid denna tid på året, berättar Sven-Ingvar Håkansson, pressinformatör på SJ. Skillnaden är att vi nu inte planerar att ta upp trafiken vid påsk igen, som tidigare år.
Bakgrunden till att SJ valt att lägga ned den anrika förbindelsen är dålig lönsamhet. Det är dyrt att köra nattåg och i Tyskland tillkommer höga avgifter.
– Charterresor med tåg, som växte kraftigt för några år sedan, har dessutom gått tillbaka igen, berättar Sven-Ingvar Håkansson.
Men Veolia Transport har bokat platsen på spåren för nästa år.
– Något definitivt beslut om trafiken har vi inte fattat ännu, säger Marco Andersson, fjärrtågschef på Veolia.
Om Veolia beslutar sig för att ta över nattrafiken till Berlin via Trelleborg så kommer man att köra efter ungefär samma upplägg som SJ haft.
– Det blir mest trafik på sommarhalvåret. Men vi kommer med en del nyheter också i trafiken, om vi beslutar att köra, säger Marco Andersson.
Sven-Ingvar Håkansson säger att SJ kommer att hänvisa resenärerna till Veolias nattåg om det kommer igång.
Alternativet för Berlinresenärer från Sverige som vill åka nattåg blir en ny förbindelse från Köpenhamn till Prag, via Hamburg och Berlin. Den ska starta i samband med tidtabellsskiftet 11 december.
– Men det tåget tar betydligt längre tid och man ankommer mycket tidigare till Berlin, säger Sven-Ingvar Håkansson.
Ett annat alternativ är att ta dagtåg från Köpenhamn via Hamburg.

Berlin night express

Tåget har avgått från Malmö 21.31 och ankommit Berlin 06.04 på morgonen. Tillbaka har tåget gått 22.31 från Berlin med ankomst till Malmö 08.01 på morgonen.
Under vår och höst har SJ kört tåget tre dagar i veckan och under sommaren dagligen.
Gå till toppen