Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kritisk toppforskare lämnar Lund för USA

En av Lunds stjärnforskare, professor Patrik Brundin, ­flyttar till USA. Vid Van Andel Research Institute i Michigan ska han bygga upp en helt ny avdelning med åttio anställda. Bättre resurser är en viktig förklaring.

Bild: Arkiv: Ingemar D Kristiansen
– Det här är en fantastisk möjlighet. Det finns ett stort engagemang hos institutet och hos de lokala sjukhusen. Självklart handlar det också om vilka resurser jag får. Dessutom gjorde de klart att de var intresserade av att rekrytera min hustru, säger Patrik Brundin som framförallt forskar kring sjukdomen parkinson.
Lena Brundin bedriver uppmärksammad forskning om sambandet mellan depression och inflammationer. Hon kommer att leda en forskningsgrupp vid Michigan State University, nära knuten till Van Andel Institute.
Det är inte officiellt vilken budget han får för att skapa det amerikanska institutets nya avdelning för neurodegenerativa sjukdomar. Enligt honom själv är den mycket god, stiftelsen bakom institutet sägs disponera närmare en och en halv miljard dollar.
Hade Lunds universitet kunnat erbjuda dig något som fått dig att stanna?
– Jag vet inte riktigt. Det är faktiskt ingen som har frågat mig om det, säger Patrik Brundin.
Ett problem han upplevt i Lund är att den kliniska parkinsonforskningen, som bedrivs på sjukhuset, tappar mark.
– Jag har varit med om att dra in tiotals miljoner kronor till parkinsonforskningen i Lund och ibland har jag känt mig frustrerad över att vi inte fått den utväxling på pengarna som vi borde ha.
Patrik Brundin skulle önskat ett bättre utbyte mellan universitetets laboratorier och Skånes universitetssjukhus.
– Sjukvården har blivit alltmer pressad ekonomiskt, det är svårt att prioritera forskningen där. Inte ens när någon vid sjukhuset får anslag är det säkert att den ges tid att forska. Och vill jag starta ett projekt kring något jag hittat i labbet är det en oändligt lång väg innan jag får göra något på kliniken, säger Patrik Brundin.
Han jämför med miljön i Michigan, där privata sjukhus har visat intresse för ett samarbete. Flera har som uttryckligt mål att prioritera forskningen.
– Det är ju väldigt sällan man läser i tidningen här att forskning prioriteras på Skånes sjukhus. Det handlar bara om hur man ska klara ekonomin. Men nu kommer ett nytt år med ny ledning för både sjukhuset i Lund och medicinska fakulteten, det blir spännande. Jag hoppas att man hittar en möjlighet att både göra kostnadseffektiv vård och förbättra interaktionen mellan sjukhus och universitet, säger Patrik Brundin.
Sådana planer finns, enligt medicinska fakultetens prefekt och blivande dekan Gunilla Westergren-Thorsson.
– Jag vill absolut jobba med att öka utbytet mellan kliniken och grundforskningen. Lund är lite bättre än andra lärosäten på det men vi kan absolut bli mycket, mycket bättre, säger Gunilla Westergren-Thorsson.
Hon beklagar Patrik Brundins flytt.
– På kort sikt är det tråkigt. Samtidigt ser jag det som en möjlighet till en ökad samverkan med USA.
Westergren-Thorsson får medhåll av Lunds universitets rektor Per Eriksson.
– Det är klart att det är ett minus när man tappar en toppkraft, men i grunden finns ingen bättre kunskapsöverföring än människor som rör sig. Patrik lämnar oss inte helt. Jag hoppas att han på sikt kanske kommer tillbaka, säger Per Eriksson.
De närmaste tre åren kommer Patrik Brundin att behålla en tjänst på 20 procent i Lund och leda en forskargrupp på 15 personer vid universitetet. Även Lena Brundin ska ha en del forskning kvar i Sverige.
Med tiden kan det bli aktuellt med ett större samarbete mellan Van Andel Institute och andra Parkinsonforskare i Lund, och med cancerforskarna i det framtida Ideon Medicon Village. Hittills är de samarbetsplanerna dock inte konkreta.
Patrik Brundin är i dag professor och forskningsledare vid enheten för nervcellsöverlevnad, Lunds universitet. Han har forskat kring Parkinsons sjukdom i 30 år.
Vid årsskiftet flyttar han till USA för en tjänst vid privata Van Andel Institute i Grand Rapids, Michigan. Han blir institutets biträdande chef, med ansvar för att bygga upp en ny avdelning för forskning kring neurodegenerativa sjukdomar och driva ett forskningslaboratorium kring Parkinsons sjukdom.
Gå till toppen