Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Astma hos unga elitidrottare

Unga elitidrottare får oftare astma än sina stillasittande kompisar.
Ändå känner de sig friskare.

Ju mer en människa anstränger sig, desto mer luft passerar lungorna varje minut. Eftersom eventuella gaser i luften följer med ökar risken för astma vid ansträngning. Det säger Kerstin Romberg, forskare och allmänläkare i Höllviken.
– Lungornas yta motsvarar den av en halv tennisplan. Det är en väldigt stor yta av kroppen som kommer i kontakt med gaser.
I de flesta svenska simhallar renas vattnet med klor. När urinämnen och svett reagerar med kloret avsöndras trikloramin i luften vid bassängen. Ämnet är skadligt för människor. Simhallarna kontrolleras inte regelbundet eftersom Sverige saknar gränsvärden för trikloramin.
Kerstin Romberg har jämfört drygt hundra unga skånska simmare med alla ungdomar i Vellinge kommun mellan tretton och nitton år. Hon undersökte först frekvensen av astma och andningsbesvär i grupperna. Dubbelt så många simmare hade astma. Sedan undersökte hon hur ungdomarna mådde. Simmarna hade mer astma, men de mådde bättre. De hade mindre sömnbesvär, mindre huvudvärk och mindre stressrelaterade symptom än kontrollgruppen.
– Det var fascinerande. De har fler kompisar och högre självkänsla. Trots att de har så mycket astma stör det inte deras känsla av att vara friska, säger Kerstin Romberg.
Enligt Kerstin Romberg behöver föräldrar, tränare och aktiva mer information. Den vanliga uppfattningen är att astma är ett pip eller väsande i bröstet. Hosta efter ansträngning och kraftigt varierande idrottsprestation kan också vara symptom. När simmarna undersöktes upptäcktes flera fall av astma.
– Jag pratade med några tjejer som trodde att deras resultat berodde på dålig kondition, trots att de tränade arton timmar i veckan.
– Vi vet att uthållighetsidrotterna ger mer astma. Vi tittade också på olika metoder att ställa rätt diagnos. Man kan få diagnosen astma trots att man egentligen har andra problem med andningen. Det krävs att man undersöker noga, säger Kerstin Romberg.
Nästa steg i forskningen är att jämföra elitsimmare med tennisspelare. Tjugosex procent av tennisspelarna i undersökningen har astma. Vad de säger om sin livskvalitet och självkänsla vet hon inte ännu.
– Det är en annan idrott. I simning är man mer tillsammans som grupp. Det är bra att killar och tjejer inte är separerade.
– Även om jag ser att simning leder till mer astma och andningsbesvär skulle jag låta mina barn simma. Det leder till så mycket positivt. Poängen är att vi måste se till att kontrollera miljön och minimera det som gör att man får astma.
Gå till toppen