Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Håret färgas ännu grönt

Problemen med grönt hår inte försvunnit hemma hos Caroline Rosengren och Carl-Johan Albertson.

Caroline Rosengren måste färga håret rött fast hon hellre vill vara blond. Här med sonen Emil Albertson, elva månader.Bild: Foto: Tomas Nyberg
– Jag är tvungen att färga håret med röda nyanser, trots att jag egentligen skulle vilja vara naturligt blond, säger Caroline Rosengren.
Caroline Rosengren hörde av sig till Trelleborgs Allehanda after artikeln om att en kvinna skrivit till kommunen och klagat på att hennes hår blir grönt.
– Jag vet åtminstone två andra kvinnor här på området som har samma problem, berättar hon.
Dessutom har ytterligare en kvinna skrivit till kommunen efter TA:s artikel, så sammanlagt är det åtminstone fem kvinnor på området som upplevt problem med att deras hår blivit grönt.
Familjen Rosengren-Albertson har undersökt problemet eftersom de också är oroliga för att vattnet inte ska vara bra att dricka.
– Inte minst eftersom vi har två små pojkar, en på två och ett halvt år och en på elva månader, säger Caroline Rosengren.
Familjen har varit i kontakt med både kommunen och tillverkaren av värmepannan för att få ett svar på var problemet ligger. Liksom de allra flesta har familjen en kopparpanna.
– Men att vi har problem ännu efter fyra år tycker vi är konstigt, säger Carl-Johan Albertson.
Trelleborgs va-chef Lars Thysell skriver på kommunens hemsida att det inte finns förhöjda halter av koppar i kommunens vattenledningar. En anledning till att håret kan färgas grönt är att koppar från rör eller pannor i husen fälls ut, menar Thysell.
Det fälls ut mer i varmvattnet än ni kallvattnet. Efter en tid bildas dock ett skyddande lager av kalk inne i rören. Det brukar dock inte ta fyra år.
– Tillverkaren av pannan menade att vattnet här i Trelleborg är aggressivt, säger Carl-Johan Albertson.
När Trelleborgs lasarett hade problem med sitt dricksvatten var också en av förklaringarna att vattnet i Trelleborg är aggressivt mot vissa material i rörsystemen.
En hel del frågor om de grönhåriga kvinnorna i Anderslöv återstår att få svar på. Det handlar om varför det bara verkar vara detta relativt nybyggda område som drabbats när installationerna torde var ungefär desamma i alla nybyggda småhus. Och varför problemen inte upphör inom ett eller två år, som de brukar göra.
Trelleborgs Allehanda har sökt va-chefen Lars Thysell men inte lyckats nå honom.

Gå till toppen