Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hygge – så går det till

En klaustrofobisk strypsnara eller en av det sociala livets grundstenar. Den danska hygge­kulturen har många ansikten.

”Här kan man vara lite halvprivat. Folk sitter i sin egen värld framför sina datorer eller inbegripna i samtal. Ljuset är perfekt och avgränsar platsen där man sitter. Här är lite stökigt men inte för stökigt. Och gästerna tillåts att sitta i timmar med en enda kopp kaffe”, säger Jeppe Trolle Linnet om kaféet Bang&Jensen. Här sitter det hygge i väggarna. ”Man kan vara lite halvprivat. Folk sitter i sin egen värld framför datorn eller samtalar. Ljuset är perfekt och avgränsar platsen där man sitter. Här är lite stökigt men inte för stökigt. Och gästerna tillåts att sitta i timmar med en enda kopp kaffe”, säger hyggeforskaren Jeppe Trolle Linnet om kaféet Bang & Jensen.Bild: Foto: Claes Fürstenberg
Klockan är tio och Jeppe Trolle Linnet äter frukost på Bang & Jensen på Istedgade. Han sitter längst in i lokalen och har utsikt över de andra gästerna.
Det är nästan fullsatt. Vid hälften av borden sitter personer med sina Macar uppslagna. Lokalen är inredd med en blandning av femtiotal och Vesterbrochict. I högtalarna: Bob Dylan.
Jeppe Trolle Linnet sitter inte här bara för att ha en skön stund. Han forskar. Atmosfären på Bang & Jensen är avslappnad och opretentiös. Det sitter ”hygge” i väggarna. Och ”hygge” är Jeppe Trolle Linnet en av Danmarks främsta experter på. Han är doktor i antropologi vid Syddansk universitet och leder en undersökning av ”hyggens” roll i familje­livet och i det offentliga rummet.
Hyggekulturen är en av grundstenarna i det som gör Danmark till Danmark. I alla tider har hyggen diskuterats, omskrivits, kritiserats och definierats.
Men Jeppe Trolle Linnet är en av de första som kartlägger hygge vetenskapligt. Här svarar han på Sydsvenskans frågor.
1. Vad är hygge?
– Det är en social samvaro som kännetecknas av kravlöshet, enkelhet, spontanitet, av att man kan vara sig själv utan att göra sig till. Det är en plats där man fysiskt eller bara mentalt kan dra sig undan från världen utanför. En plats som ger en känsla av välbehag och trygghet. Det är något som är avslappnat utan att bli kaotiskt. Det är en front mot allt det moderna och en önskan tillbaka till den tid då Danmark var ett lilleputtland, en tid där allt inte var så stressigt, säger Jeppe Trolle Linnet.
2. Vad är en perfekt hygge?
– Det är när några vänner knackar på dörren och så tar man fram en pizza ur frysen och några öl ur kylen och så sitter man och snackar.
Ingen ska behöva tänka ”oj, nu måste jag bjuda igen”.
3. Är allt tillåtet när man hygger sig?
– Nej, det finns tabun som man inte får bryta. En av grunderna i hyggen är en slags jämlikhet. Därför ska man inte ta upp ämnen som pekar på skillnader. Man ska helst inte prata politik, personliga framgångar och karriär, pengar, barnuppfostran, smak.
4. Men vad ska man då prata om?
– Det som förenar. Nu närmar vi oss julen, den stora hyggehögtiden då familjen samlas.
Det skulle helt strida mot hyggens väsen om någon familjemedlem plötsligt sa ”jag tycker inte om julmaten du lagat” eller om man sa att ”den här julen var inte särskilt hyggelig”.
Det skulle såra den som var värd för julfirandet och alla deltagare väldigt mycket.
5. Du har skrivit att en av de allvarligaste anklagelser man kan rikta mot en dansk är att han eller hon inte har förmågan ”att hygge sig”? Vad menar du med det?
– I Danmark är det tabu att sätta karriären främst och det är oftast karriärmänniskor som får höra att de inte kan hygge sig. De avfärdas som robotmänniskor som inte kan glädja sig åt något annat än pengar och att jobba. Och det strider helt mot den danska uppfattningen om vad som är viktigt i livet.
6. Har hyggekulturen någon baksida?
– Javisst. Lika länge som man talat om hyggen har man kritiserat den. Hygge kan leda till konflikträdsla, inåtvändhet, passivitet. Hyggen kan bli ett problem om den innebär att den dödar all kritik. Det finns gott om exempel från litteraturen om hur ”hyggen” beskrivs som ett fängelse. Som till exempel i Tove Ditlevsens romaner som ju utspelar sig här på Vesterbro.
7. Kan du själv känna dig kvävd av hygge?
– Jag bor i ett typisk gammal Vesterbrolägenhet med mycket kuddar, tända ljus och mjuka soffor. Ibland kan jag få lust att flytta ut till ett av de nya bostadshusen i Ørestad med sina rena linjer och gigantiska glaspartier.
8. Men är det något speciellt danskt att vilja hygge sig?
– Det speciella är att vi använder ordet ”hygge” så otroligt mycket och i alla sammanhang. Om ordet plockades bort skulle danskar inte längre kunna prata om socialt liv.
Men man hygger sig säkert lika mycket i Sverige även om det inte finns motsvarande beteckning. Att ”ha trevligt” säger inte lika mycket.
”Fika” är ett intressant svenskt ord som inte har någon dansk motsvarighet men som väl handlar mycket om att ”hygge sig”.
9. Vad är en perfekt hyggekväll för dig?
– Då är det fredagskväll och jag och min fru tittar på The Wire på tv:n samtidigt som vi dricker ett glas vin.

Här är ställena i Köpenhamn som forskaren Jeppe Trolle Linnet tycker har mest ”hyggestämning”.

Østerbro

Café Bopa, Løgstørgade 8.

Vesterbro

Simpelt V, Istedgade 96.

Bang & Jensen, Istedgade 130.

Nørrebro

Cafe Tjili Pop, Rantzausgade 28.

Kaffesalonen ApS, Peblinge Dossering 6.

Cafe Kind of Blue, Ravnsborggade 17.

Props Coffee Shop, Blågårdsgade 5.

City

Galathea Kroen, Rådhusstræde 9.

Cafe Retro, Knabrostræde 26.

Restaurant Schønnemann, Hauser Plads 16.

Riccos Kaffebar, Frederiksborggade 50.

The A La Menthe, Rådhusstræde 5.

Roberts Coffee, Larsbjørnsstræde 17.

Kalaset ApS, Vendersgade 16.

Lotte’s sandwiches, Kronprinsessegade 10.

Gå till toppen