Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Zlatan

MFF och Hasse Borg får svidande kritik

Sedan Zlatan Ibrahimovic lämnade Malmö FF har han stundtals gått hårt åt klubben och den dåvarande ledningen – så även i sin nysläppta bok.

Avskedet. Zlatan Ibrahimovic på Malmö stadion efter sin sista match i MFF, mot Helsingborg. I omgång efter, när MFF mötte Halmstad, fanns Zlatan Ibrahimovic inte med i truppen, petad av lagledningen.Bild: Arkivfoto: Lars Dareberg 2001
Zlatan Ibrahimovic såldes för 85 miljoner kronor till Ajax år 2001. Genom åren har Zlatan knappast stuckit under stol med att han anser att den affären inte föll så väl ut som han själv hade önskat.
I sin bok skriver Zlatan att han blev ”utnyttjad i det strategiska spelet” i Ajaxaffären. Zlatan menar att han lurades till en låg lön – sämst betald av alla spelare, enligt honom själv – för att MFF skulle kunna få ut en större övergångssumma.
Framförallt är det den dåvarande sportchefen Hasse Borg som får sig en känga i boken eftersom han påstås ha intalat Zlatan att lönen från Ajax var marknadsmässig och hela tiden avrått honom från att anlita en agent.
”Jag var nitton år och från Rosengård. Jag visste ingenting om världen (...) jag trodde att Hasse Borg var min vän, min extrafarsa, typ. Jag fattade aldrig att han bara tänkte på en enda sak; att tjäna pengar åt klubben.”
I sin bok är Zlatan även starkt kritisk till Malmö FF:s avtackning – eller rättare sagt avsaknaden därav.
Zlatan gick under tron att han skulle bli avtackad framför fansen på något sätt. Men enligt Zlatan blev det endast ett möte med Hasse Borg och ordföranden Bengt Madsen på sportchefens kontor. Som tack för sin tid fick han en kristallboll, skriver Zlatan.
”Så det här är ert tack för de åttiofem miljonerna?’ Vad inbillade de sig? Att jag skulle ha den i Amsterdam, och typ gråta när jag såg den?”
”Jag ställde kristallgrejen på bordet. Sen stack jag. Det var mitt avsked från klubben, varken mer eller mindre, och visst, jag var inte glad åt det.”
Trots den hårda kritiken har Malmösonen ändå en del gott att säga om sin före detta klubb.
”Jag har sagt en del skit om Malmö FF genom åren. Jag har inte glömt vad Hasse Borg och Bengt Madsen gjorde, men jag älskar klubben också, och jag glömmer inte när vi kom till Malmö den dagen. Hela staden omfamnade mig.”
Dagen han har i åtanke är den 14 augusti i år – dagen då Zlatan återvände till Malmö med Milan för att spela en vänskapsmatch mot de himmelsblå.
”Alla väntade på Zlatan, och jag har sprungit in på många arenor som kokat och dånat. Men det där var speciellt; det var både då och nu.”
Sydsvenskan har försökt komma i kontakt med Hasse Borg och Bengt Madsen för en kommentar utan att lyckas.
Gå till toppen