Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De grönhårigas vatten ska synas

Miljökontoret i Trelleborg ska granska vattnet hos de boende på Pålsgårdenområdet i Anderslöv, där e…

Caroline Rosengren måste färga håret rött fast hon hellre vill vara blond. Här med sonen Emil Albertson, elva månader.Bild: Foto: Tomas Nyberg
– Vi måste framför allt kontrollera så att vattnet inte är hälsovådligt att dricka, säger Britt-Marie Paulik, miljöchef i Trelleborgs kommun. Exakt vad vi ska göra för kontroller har vi inte diskuterat ännu, men vi måste helt klart titta på det här.
Va-chefen Lars Thysell säger att ingen av de boende på området har anmält problemen med vattnet till kommunen. Därför har man heller inte gjort några kontroller på området.
– Vi brukar kontrollera det om någon anmäler, säger han. Men hittills har vi inte hittat något fall där kommunens vatten varit dåligt, utan kopparutfällningen har skett från installationer inne i byggnaden, från pannor eller rör.
Lars Thysell säger att vattnet i Trelleborg är kalkrikt, det som en del betecknar som aggressivt.
– Men det måste man ta hänsyn till när man gör installationerna i nybyggen, säger han. De kvalitetsansvariga vid nybyggen här i kommunen bör veta det och se till att man installerar material som tål vattnet.
Lars Thysell är förvånad över att människor upplever problem med kopparutfällningar i vattnet ännu fyra år efter inflyttningen.
– I vanliga fall brukar det bildas en kalkbeläggning inne i rören som gör att utfällningen av koppar försvinner efter något år, säger han.
Gå till toppen