Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Internutredningens beslut oroar

Oro och besvikelse. Det känner många homosexuella poliser efter beslutet att inte ge någon disciplinär påföljd till den polisman som sagt att ”homosexuella är en cancersvulst på samhället”.

Efterlyser handlingsplan för hatbrott. ”Vi har en för sexuella trakasserier och då borde vi ha ett för dessa frågor med”, säger Jeanette Larsson, polisens hatbrottsutbildare som anmält att hon trakasserats för sin sexuella läggning. ArkivFoto: Patrick Persson 2011
MALMÖ. Det säger Jeanette Larsson, som är den som uttalandet riktades mot och som är polisens egen hatbrotts­utbildare.
I egenskap av vice ordförande i Föreningen för gaypoliser har flera homosexuella poliser hört av sig till henne och uttryckt att de nu känner oro över att berätta om sin sexuella läggning på jobbet.
– Polisen genomgår, som alla andra yrkesgrupper, en förändringsprocess. Den innebär bland annat att människor med olika sexuell läggning och etnicitet i större utsträckning kommer att vara en del av kåren.
– Jag är bekymrad över hur de kommer att behandlas med tanke på hur polisledningen valt att hantera mitt ärende, säger Jeanette Larsson.
En av alla oroliga är Emma. Hon är nyutexaminerad polisassistent och hon kände stor besvikelse efter att beslutet tillkännagavs.
– Allt prat om att kåren är öppen för alla och att myndigheten aktivt jobbar för ett öppet och respektfullt klimat på arbetsplatsen blir bara floskler efter det här ärendet.
Personligen har Emma inte mött några diskriminerande kommentarer vid de tillfällen då det har kommit fram att hon är lesbisk.
Där­emot känner hon en oro över vad hennes kollegor kan tänkas säga bakom ryggen på henne.
– Det här exemplet med Jeanette Larsson är ett tydligt bevis för att det finns kollegor som känner ett dolt förakt mot homosexuella. Tyvärr gäller det säkert andra minoritetsgrupper med. Just därför borde ledningen ha tagit tillfället i akt och markerat att det inte är acceptabelt att prata så här om en kollega – oavsett om hon är i rummet eller inte.
Emmas uppfattning är att hennes sexuella läggning inte skulle ha mötts med samma acceptans om hon var man.
– I mitt distrikt är det ingen man som är öppen med sin homosexualitet, och det är inte så att det inte finns någon. De trista skämt och kommentarer som fälls av kollegor handlar främst om bögar, så de är extra utsatta.
Emma är medlem i Föreningen för gaypoliser men vill undersöka om det finns intresse att skapa ett regionalt nätverk också.
– Efter den här händelsen känns det som att man skulle vilja ha ett nätverk vid sin hemmastation som kan ge stöd om något sådant här händer igen.
Jeanette Larsson har tagit initiativ till att skapa en handlingsplan hur polisen ska hantera interna hatbrott.
– Vi har en för sexuella trakasserier och då borde vi ha ett för dessa frågor med.
Malmös polismästare Ulf Sempert vill inte uttala sig om det specifika ärendet eftersom det är polisens nationella ledning som har utrett frågan. Däremot säger han att det är hans ansvar att skapa ett bra arbetsmiljöklimat för sina kollegor inom Skånepolisen.
– Det är förfärligt varje gång sådant här händer. Mitt uppdrag är att skapa bra förutsättningar för hur vi ska hantera sådana här situationer. Vi har gjort flera åtgärder men det finns mycket kvar att göra.
– Man ska inte behöva gå omkring och vara rädd för vad kollegorna säger bakom ens rygg, för den typen av samtal ska inte ens förekomma.
Fotnot: Emma heter egentligen något annat och har inte velat framträda med sitt riktiga namn på grund av rädsla för att hon ska få obehagliga kommentarer från kollegor på sin arbetsplats.
Det var i somras Jeanette Larsson, Skånepolisens egen hatbrottsutbildare, hörde hur en kollega talade om hennes sexuella läggning och livsföring och att han då ska ha sagt att homosexuella är en cancersvulst på samhället.
Polismyndigheten anmälde polismannen för förtal, men åklagaren beslöt att inte inleda någon förundersökning.
I Skånepolisens interna utredning under hösten har den anmälde polismannen förklarat att han endast citerat ett uttalande av pastor Åke Green.
Han ska också ha sagt att kollegan är modig, som trots exempelvis Greens kända uttalanden ändå är öppen med sin homosexualitet.
Den anmälde polismannen och hatbrottsutbildaren som anmälde honom har därmed olika versioner av vad som sagts i samtalet och därmed blev det inte heller någon disciplinär påföljd för polismannen.
Gå till toppen