Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Organisatören bakom de stora regissörerna

Producenten, konstnären och galleristen Staffan Hedqvist, 68 år, Löderup, har avlidit i en olyckshän…

Staffan föddes 1943 i ett konstnärshem. Hans far var Tage Hedqvist, som 1961–1976 också var intendent på Thielska Galleriet. Modern Brita var modetecknare.
Som student hade Staffan litteraturhistoria som huvudämne. Men kanske viktigare för hans framtid blev engagemanget i Stockholms Studentfilmstudio, där han var ordförande året innan han kom in på produktionsledarlinjen vid Filminstitutets Filmskola hösten 1967. Där var det Staffan och jag som blev klassen.
Under två intensiva år delade vi ett minimalt kontor i skolans lokaler på Europafilm nära Solvalla. Regielever var talangerna Marianne Ahrne, Roy Andersson, Christer Dahl och Lena Ewert. Generöst, tveklöst och med organisatorisk skicklighet kom Staffan att engagera sig i projekten både på skolan och under sitt yrkesliv med filmen.
Länge fortsatte vi sida vid sida inom film och tv. När Harry Schein behövde en produktionsledare till Institutets första egna långfilmsproduktion föreslog Staffan och jag att han skulle ta oss båda, då fortfarande elever på filmskolan. Det gjorde Harry och vi blev något slags inofficiella filmkonsulenter på institutet. Senare möttes vi åter på tv-teatern, där Staffan bland annat produktionsledde den krävande serien ”Godnatt, jord” av Keve Hjelm efter Ivar Lo:s roman.
Hans insats inom svensk film var bred och omfattande. Han kom att samarbeta med regissörer som Bo Widerberg, Johan Bergenstråhle, Hasse Alfredson, Tage Danielsson, Jan Troell, Lars Lennart Forsberg och Stefan Jarl.
Som nära grannar på Lidingö under det sena 80-talet fortsatte Staffan och jag våra samtal om svensk film och dess villkor.
Från 90-talet och fram till sin död var det bildkonsten som vid sidan av filmen upptog Staffans engagemang. Han flyttade till Österlen där han med sin hustru Annika Isaksson verkade som konstnär. År 2000 öppnade de Galleri Valle­berga 20:31. Där framträdde de själva, där ställde andra konstnärer ut och där arrangerades intressanta kulturevenemang.
Annika avled i ett hastigt cancerförlopp så sent som i juli i år.
Genom Staffans flyttning söderut kom våra vägar att skiljas åt men vi talade då och då med varandra i telefon.
Jag minns hans varma nyfikenhet och öppna sinne för hela den visuella verkligheten.
Gå till toppen