Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så slapp DSB undan brotågen

Mörkade underskott, påhittade intäkter, hemliga avtal, tjänster till överpris, hot om inställd trafik. Rävspelet om Öresundstågen leder i december till att Veolia tar över driften. Sydsvenskan kan idag berätta hur det gick till när danska DSB krånglade sig ur ansvaret för de svenska brotågen. Mörkade underskott, påhittade intäkter, hemliga avtal, rabatterad personal, hot om inställd trafik. Rävspelet om Öresundstågen har lett till att Veolia tar över driften i december. Sydsvenskan kan idag berätta hur det gick till när danska DSB krånglade sig ur ansvaret för de svenska brotågen.

Under tre månader i våras ställde den danska regeringen, det danska Trafikverket och statliga DSB sex sydsvenska länstrafikbolag inför något av en utpressningssituation: betala 550 000 kronor mer per dag – annars försämrar vi tågtrafiken över Öresund.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen