Lund

Från kris till pris för vårdcentral

För tre år sedan var vårdcentralen på Norra Fäladen på fallrepet. Nu får de miljonbonus.

– Konkurrensen från hälsovalet har varit bra, säger verksamhetschefen Gunnel Wahlgren.
Det blåser kalla vindar över Fäladstorget, men i personalrummet på vårdcentralen är det varmt och trångt. Personalen laddar för dagen med nybakat bröd, frukt och pålägg. Gunnel Wahlgren, som tog över som verksamhetschef i februari, ser sig nöjt omkring.
– Det här med fredagsfika är nytt här.
Stämningen är en helt annan idag än för tre år sedan. 2009, när hälsovalet infördes, valde hälften av läkarna, inklusive chefen, att starta eget på andra sidan torget. Under tiden sökte sig resten av läkarna också vidare.
– Vi hade 15 000 listade patienter och plötsligt stod vi där utan egna läkare. Det var ett väldigt besvärligt läge, säger Mensura Januzovic, distriktsläkare och medicinsk rådgivare.
Många av patienterna följde med till andra sidan torget. Bara under första halvåret tappade vårdcentralen 4000 listningar. Samtidigt gjorde arbetsmarknadsläget att det var svårt att hitta ny personal. Lösningen blev inhyrda läkare och en tillfällig chef.
Nu är läget ett annat. Det senaste året har nio nya läkare fått fast anställning och patienterna är på väg tillbaka. I september ökade antalet listningar för första gången sedan hälsovalet infördes, nu har de 10 667 patienter.
Framgången beror på tre saker, tror Gunnel Wahlgren:
– Nytänkande, arbetsglädje och eget ansvar. När jag började här var jag noga med att få med mig personalen och lyssna på vad de hade för idéer. De har också fått ett ökat ansvar för att genomföra olika projekt. Det ger en stor tillfredsställelse att själv ta ansvar.
Hon radar upp ett antal nya projekt som startats det senaste året: prickmottagning för kontroll av födelsemärken, benskörhetsdag med information och kontroller, kvällsöppen mottagning, resevaccinationsmottagning, stressgrupp, babymassage, ny barnmorskemottagning och en livsstilsmottagning. Många av initiativen kommer från personalen.
– Till livsstilsmottagningen kommer människor för att få råd om kost och motion. Det handlar ofta om motiverande samtal för att få bukt med övervikt och rökning, säger Gunnel Wahlgren.
Men för att genomföra alla projekt behövs det pengar. På Norra Fäladen har det gjort stor skillnad att alla läkare nu är fastanställda. En inhyrd läkare kostar dubbelt så mycket. Även restriktiv utskrivning av mediciner har gett klirr i kassan. Nyligen fick vårdcentralen en och en halv miljon kronor i bonus för att de skriver ut minst antibiotika av alla i Skåne. Pengar som går direkt in i verksamheten.
– Vi skriver ut rätt sort och vi skriver ut mindre, säger Mensura Januzovic.
Att de lyckats så bra tror hon beror på att läkarna hela tiden uppdateras om hur de ligger till med antibiotikaförskrivningen, gällande riktlinjer och rekommendationer. Samtidigt försöker vårdcentralen öka medvetenheten hos patienterna.
– Till exempel får alla föräldrar information om hur man behandlar öroninflammation, det är inte alltid som man behöver skriva ut antibiotika.

Utskrivning av antibiotika på vårdcentraler i Lund

Vårdcentralen Norra Fäladen 248
Vårdcentralen Måsen 303
Vårdcentralen Södertull 310
Vårdcentralen Linero 315
Vårdcentralen Södra Sandby 317
Vårdcentralen Dalby 331
Vårdcentralen Nöbbelöv 334
Vårcentralen Sankt Lars 356
Siffrorna visar antalet utskrivna antibiotikarecept per tusen listade patienter. Slutmålet för 2011 är max 400 recept.
Gå till toppen