Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny teknik kräver ny box

Ett stort antal skåningar måste snart skaffa ny digitalbox
för att kunna fortsätta se de fria danska tv-kanalerna.

– Danskarna byter till den effektiva teknik som är tänkt att bli standard i hela Europa, berättar Johan Bobert, kommunikationsdirektör på Teracom som ansvarar för det svenska marknätet.
Danmark ligger efter Sverige i förändringen av tv-nätet och lanserade digital-tv långt efter att det introducerades i Sverige. Men när danskarna släckte sitt analoga nät år 2009 beslutades samtidigt att landet så snart det var möjligt skulle använda modernast möjliga komprimeringsteknik, som ger utrymme för fler kanaler och bättre bildkvalitet. Tekniken kallas mpeg4 och är den som hädanefter gäller för all marksänd tv i Danmark.
Några fria danska kanaler sändes direkt i mpeg4 redan när danskarna gick över till digital-tv, till exempel DR Ramasjang och DR K.
Sverige har valt en delvis annan väg, vilket nu kommer att påverka en hel del tittare i Skåne som gillar att se dansk tv. Här ska, till skillnad från i Danmark, den något äldre komprimeringstekniken mpeg2 fortsätta att fungera parallellt med mpeg4-kodning.
I Sverige finns i dag närmare tio kanaler som går att se med utrustning anpassad för mpeg2-kodning, till exempel SVT1, SVT2, TV4 och TV6. Men för att följa motsvarande fria kanaler på den danska sidan som DR1 och DR2 kommer det från 11 januari nästa år att krävas en mpeg4-box. Då blir också dansk TV2 betalkanal. Även i Sverige kommer mpeg2-kodningen att fasas ut, men några beslut om när det ska ske är inte fattade.
Komprimeringstekniken mpeg2 var den som först användes när Sverige fick digital-tv. För kanaler med högupplösta sändningar som SVT1 HD, SVT2 HD och TV4 HD används i dag mpeg4-kodning även på den här sidan Sundet.
Tv-skärmar och digitalboxar i Sverige som är sålda 2008 eller senare innehåller sannolikt den nödvändiga komprimeringstekniken (mpeg4) för att kunna fortsätta se fria danska markkanaler. Men tittare med äldre skärmar och boxar än så lär behöva köpa nytt.
Dessutom innehåller förmodligen en hel del tv-skärmar och boxar som är köpta på senare tid gammal teknik, eftersom det finns en eftersläpning av årsmodeller i butikshyllorna.
I Danmark beräknas runt 225 000 hushåll tvingas köpa nya boxar för att anpassa sig till den senaste tekniken. Någon uppskattning över hur många tv-tittare i Skåne som drabbas finns det inga siffror över. Men det lär röra sig om åtskilliga hushåll eftersom den digitala tv-tekniken funnits längre i Sverige, vilket innebär att vi var tidigare än danskarna med att skaffa platt-tv och därmed sannolikt sitter med lite äldre teknik.
De aktuella problemen med att se fri dansk tv gäller tittare i marknätet som använder vanlig antenn. Utbudet av dansk tv för tittare med kabel-tv eller parabol beror på vilka kanaler leverantören erbjuder.

Mpeg-4

Är en komprimeringsstandard för överföring av digital bild. Tidigare användes endast komprimeringstekniken mpeg2. Med mpeg4 komprimeras bilden kraftigare vilket gör det möjligt att sända fler tv-kanaler på samma utrymme.
De två standarderna används parallellt i Sverige på så sätt att även den som inte kan ta in de nya mpeg4-kanalerna fortfarande kan se kanalerna som sänds i mpeg2.
Mpeg står för Moving pictures experts group, en organisation som skapar minikrav på format för ljud och video som används på nätet, i tv-sändningar och dvd-media.
Men för tittare som vill se svenska hd-kanaler räcker det i dag inte ens med en box som klarar mpeg4. Boxen måste också vara förberedd för den senaste utsändningstekniken DVB-T2.

Fakta

Detta krävs för att kunna se fri dansk tv 2012:

Svenska tittare som har en fristående eller inbyggd digitalbox med komprimeringstekniken mpeg4 och bor inom räckhåll för tv-signalen kan se fria danska tv-kanaler i marknätet efter 11 januari nästa år.

Gå till toppen