Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dansk kanal blir svår att se i Sverige

TV2 i Danmark blir betalkanal från den 11 januari nästa år. Det gör det närmast omöjligt för tittare i Skåne med egen antenn att i fortsättningen kunna se danska TV2.

Orsaken är att den danska kanalen bara har sändningsrättigheter i Danmark. De som vill se programmen måste vara folkbokförda i Danmark för att kunna abonnera på kanalen.
Skälet till att många skånska tittare kostnadsfritt kunnat följa dansk TV2 under lång tid är att sändningarna når delar av Sverige. Men när kanalen krypteras från och med början av nästa år har svenska tittare inte längre någon glädje av den möjligheten.
Danska operatörer kommer nästa år att få betala 10 danska kronor samt moms i månaden per abonnent som vill se TV2. År 2013 höjs avgiften till 12 danska kronor. Det innebär att till exempel kunder hos danska Boxer nästa år får betala 199 danska kronor i årsavgift samt 19 danska kronor i månaden för att kunna se sändningarna.
TV2 i Danmark menar att intresserade tittare i Sverige ska vända sig till en svensk distributör i marknätet för att få tillgång till kanalen. Den enda aktuella distributören är Boxer. Där finns för närvarande inga planer på att distribuera danska TV2, med motiveringen att danskarna inte sökt sändningstillstånd i det svenska marknätet. Boxer har i det här läget därför inte ens möjlighet att erbjuda kanalen till svenska tittare.
Den väg som skulle kunna återstå för svenskar är att åka till Danmark och köpa ett kontantkort hos danska Boxer som räcker max tre månader och som därefter måste förnyas.
Även kabel-tv-kunder i Skåne har hittills ofta haft tillgång till danska TV2 via sitt grundutbud. Det är ännu oklart hur detta kommer att fungera nästa år. Canal Digital har till exempel ännu inte fattat något beslut kring om eller vilka programpaket kanalen ska ingå i.
TV2 Danmark är en statligt ägd public service-kanal byggd på främst reklamintäkter. Grunden till att det nu blir betalkanal är stora och mångåriga ekonomiska problem.
TV2 är Danmarks mest sedda tv-kanal. Förutom nyhetskanalen TV2 ingår också TV2 Zulu, TV2 Charlie, TV2 Film och TV2 News i utbudet.
Gå till toppen