Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grodor riskerar att utrotas

Grodor, paddor och salamandrar i tropiska områden utrotas i ett allt snabbare tempo. Det visar en dansk forskningsstudie.

Bild: Foto: Scanpix
Olika djur och -växtarter utrotas över hela jorden. Och mest utsatta är amfibiedjur, det skriver The Guardian på nätet. Tidningen hänvisar till en forskningsrapport som beskriver läget som "skrämmande". Enligt rapporten minskar hälften av amfibiedjuren i antal och en tredjedel är utrotningshotade. Forskarna menar också att läget kan förvärras ytterligare då klimatförändringarna slår ut områden där grodor och paddor lever. Ett varmare klimat gör även att nya sjukdomar drabbar amfibiedjuren.
En av arterna som redan drabbats hårt är regnbågsgrodan som lever i Madagaskars djungler. Även den kinesiska jättesalamandern är starkt utrotningshotad. Främst på grund av att områdena där salamandern lever har gjorts om till jordbruksmark.
Utvecklingen går också igen i Europa. Enligt forskningsrapporten kan över häften av grodorna, paddorna och salamandrarna som lever i världsdelen vara utrotade inom 40 år.
Forskarlaget har letts av doktor Christian Hof vid Köpenhamns universitet.
– När vi tittat på effekterna av klimatförändringarna ser vi att amfibiedjuren i tropiska områden i Sydamerika och Afrika har drabbats hårdast, säger han till The Guardian.
Gå till toppen