Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så undviker du grönt hår

Grönt hår får man inte bara i Anderslöv. "Vattendoktorn" Stig Holtzberg hjälper oss att reda ut fenomenet med kopparhaltigt vatten.

Bild: Foto: Claes Nyberg
Carina Linderholm i Anderslöv norr om Trelleborg visade i ett tv-inslag här på Sydsvenskan.se i veckan hur hennes blonda hår fått gröna slingor av kranvattnet i Anderslöv.
Frisören Anna-Lena Johansson i Anderslöv berättade att många unga kvinnor under lång tid haft problem med grönt hår.
– Grönt hår kan man få i hela Sverige. Det orsakas av koppar i vattnet som kommer från ledningar och varmvattenberedare,berättar Stig Holtzberg som driver företaget KemoBakt i Ängeholm.
Enligt honom kan man få koppar i vattnet om man har nya kopparrör, kopparrrör av dålig kvalitet och/eller om man har så kallat aggressivt vatten.
Aggressivt vatten orsakas av lågt pH-värde och förvärras i kombination med höga nitratvärden.
– Detta ger faktsikt en mycket svag salpetersyra, säger Stig Holtzberg.
Kopparrör används sedan länge till vattenledningar inne i hus. Normalt täcks rörens insida efter några år av ett kalklager som stoppar utfällningen av koppar.
– Men om du har lågt pH-värde blir det ingen kalk i ledningarna. Kopparutsöndringen fortsätter även i gamla ledningar, förklarar Stig Holtzberg.
Lösningen kan vara ett enkelt kalkfilter som förhindrar kopparangrepp. Om vattnet innehåller även järn och mangan krävs ett mer mera kompiceratl filter.
VA Syd förser stora delar av Skåne med dricksvatten. Erling Midlöv, avdelningschef på VA Syd säger att deras vatten avhärdas och att pH-halten justeras för att minska risken för kopparutsöndring.
– Men för cirka tio år sedan hade vi stora problem med fenomenet grönt hår i Vellinge- och Malmötrakten, säger han.

Så kollar du ditt vatten själv!

(kopparanalys med tillstånd av Stig Holtzberg):
1. Fyll ett vitt handfat med varmt vatten direkt på morgonen innan någon duschat.
2. Rör om i vattnet någon minut med en bit fast tvål (flytande tvål fungerar inte)
3. Blir vattnet gråfärgat innehåller det ingen koppar.
4. Blir vattnet svagt grönt eller blågrönt är kopparhalten under 0,1 mg/l
5. Ju blåare vattnet blir desto högre är kopparhalten.
Gå till toppen