Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klartecken för ny väg

Nu kan kommunen sätta spaden i jorden och bygga Västra ringvägens förlängning upp till väg 108. Mark- och miljö­överdomstolen tar inte upp överklagandet från boende och markägare.

Mark- och miljööverdomstolen var sista chansen för dem som överklagat. Beslutet går inte att överklaga och det betyder att detaljplanen som ska göra den nya vägen möjlig står fast.
Det är dels boende på Goenisses väg, dels markägare där vägen ska dras fram, som överklagat. De boende menar att vägen får en drastisk påverkan på deras boendemiljö och är oroliga för att farligt gods ska transporteras på vägen.
Markägarna menar att vägen är slöseri med den fina åkermarken. Både de boende och markägarna föreslår andra alternativ, men får alltså inget gehör hos domstolarna.
I mark- och miljödomstolens dom, som nu slås fast, står det att den nya vägen har ett stort samhällsintresse. Grannarnas boendemiljö påverkas inte heller så mycket att det är skäl nog att förbjuda vägbygget, menar domstolen.
Förlängningen av Västra ringvägen är en del i förändringarna av trafikflödena i västra Trelleborg. Den nybyggda rondellen i korsningen Hedvägen och väg 108 hör också till samma trafiksystem.
Bakgrunden är att utbyggnaderna behövs eftersom Hedvägen ska förlängas ut till Maglarpsrondellen. En stor del av trafiken västerifrån kommer troligen att komma in till Trelleborg via Hedvägen istället för Västra infarten.
Gå till toppen