Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bondflickan som blev sin egen boss

Seija Ahlström är mäklare och entusiastisk småföretagare i Staffanstorp. Hon utstrålar värme och beslutsamhet. Barndomen ympade in drivkraft.

Seija Ahlström är van vid djur sedan barndomen i Finland. Hunden Sixten ser till att matte tar paus från sitt jobb som mäklare och kommer ut på promenad. Foto: Ingemar D Kristiansen
STAFFANSTORP. – Jo det är nog så och så har jag rätt mycket energi, fyller hon i där vi sitter i hennes ljusa mäklarkontor i hemmet i Staffanstorp.
Seija Ahlström kom som 18-åring till Sverige 1969. Levnadsvillkoren i Finland var fortfarande tuffa. Arbetskraftsinvandringen från Finland var stor och en av hennes bröder fanns redan i Malmö.
Seija Ahlström har gjort en väldig tidsresa från barndomens efterkrigstid i Finland utan elektricitet på familjens bondgård på 1950-talet. En familj som var så fattig att mamman var tvungen att klyva sin vigselring och sin förlovningsring av guld i två delar för att kunna göra det som alla finska familjer måste, nämligen lämna någonting som bidrag till krigsskadeståndet till Sovjet.
– Vi hade inga pengar och djuren måste vi ju ha för att få mat. Guldringarna var det enda mina föräldrar ägde av värde som de kunde undvara. Och inte ville hon göra sig av med den ena ringen för gott. Det var nog därför hon istället skar en skiva av båda.
Seija Ahlström öppnar en liten blå ask. Där ligger de; två skärvor från ett svunnet liv. Där de fem barnen efter bästa förmåga i tidig ålder hjälpte till med arbetet både ute och inne.
– Jag kom ihåg att vi stoppade strumpor till skenet av en oljelampa. Jag gillade bäst att jobba i hushållet, inte i lagården. Vi var tre generationer som bodde på gården. Det var ett tryggt liv, minns hon.
Idag sitter Seija Ahlström sedan 1997 som fastighetsmäklare i egen firma i eget kontor, som trygg farmor och mormor till fyra egna barnbarn och till fem bonusbarnbarn.
Bara en dörr skiljer henne från äkta maken; före detta matteläraren och läro­medelsförfattaren Ronny Ahlström, som även jobbar som hennes fastighetsmäklarassistent. För stunden kaffekokande assistent åt sin fru och hennes gäst.
Seija Ahlström är mycket aktiv även i kommunens föreningsliv för företagare. Hon har till exempel varit med från starten 1996 i nätverket Q-net för kvinnliga företagare, en inspirations- och mötesplats där man kan dela med sig av sina erfarenheter. Nio kvinnliga företagare finns redan nu i gruppen.
– Vårt mål är att främja kvinnors företagande, bidra till ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt i Staffanstorp.
För att plussa på hennes att-göra-lista är hon också medlem i Lions Club Vikingen och kassör och styrelsemedlem i nystartade handelsföreningen, även den i Staffanstorp.
– Vi vill visa upp att Staffanstorp, omgivet av många stormarknader, är en utmärkt handelsplats med lägre och mycket konkurrenskraftiga priser på både service och handelsvaror.
Seija Ahlström är sinnebilden för de eldsjälar som behövs i stora som små sammanhang. Allt är möjligt så länge man lyssnar, tycks vara hennes motto. Alldeles nyligen avslutade hon det 1,5 år långa företagsledarprogrammet inom Skåne­akademien 4 Yes, som är ett samarbete mellan fyra kommuner; Staffanstorp, Kävlinge, Svedala och Lomma.
Att få något gjort, att få något ur händerna med både empati och professionalism, är viktigt för henne, inte minst som mäklare.
Hon antyder att inlevelseförmåga och insikten om kvinnors värderingar och förståelse av hemmets betydelse är en fördel i hennes yrke.
– Med livserfarenhet har man mycket att ge. Vi kvinnor har kanske en djupare insikt om och förståelse för vad hemmet betyder för många människor. Särskilt så här utanför de stora städerna där folk bor i sina hus och hem under mycket lång tid. Det är inte bara att sälja ett hus. Det är som att sälja ett liv. Att förstå och respektera det trauma det kan innebära att sälja sitt hem är viktigt.
– Det är inte bara att sleva guld med gaffel.
Seija Ahlström fyller 60 år i morgon, den 20 november.
– Var tid har sin egen förtjusning, tycker hon om sin tillvaro där den växande familjen, med barn och barnbarn, egna som bonus, samt vännerna spelar huvudrollen.
Ringarna som blev över när föräldrarna bidragit till det finska krigsskadeståndet till Sovjet.
Gör: Driver Magnet Mäklarbyrå i Staffanstorp. Medlem i Lions Club Vikingen. Kassör i handelsföreningen. Medlem i nätverket Q-net.
Bakgrund: Realskola i Finland, gymnasium i Malmö, ekonomi och förhandlingsteknik EFL i Lund, mäklarutbildning 1997, företagsledarprogrammet 2010.
Bor: Villa i Staffanstorp.
Familj: Maken Ronny Ahlström, två egna barn och fyra barnbarn, tre bonusbarn och fem bonusbarnbarn samt hunden Sixten.
Intressen: Umgås med familj och vänner. Hundpromenader och afrikansk musik.
Aktuell: Fyller 60 år imorgon den 20 november.
Gå till toppen