Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Deckarpris till Sydsvenskans filmrecensent

Sydsvenskans med­ar­betare Michael Tapper har tilldelats Svenska Deckarakademins pris för bästa faktabok.

Michael Tapper.
– Det ju lite överraskande. Jag trodde inte man kunde vinna med en så tjock avhandling. Men det gick tydligen, säger Michael Tapper skämtsamt om sin 860 sidor långa kritiska djupdykning i deckargenren, ”Snuten i Skymningslandet – Svenska polisberättelser i roman och film 1965-2010”.
Hans tanke var ursprungligen att skriva om skräckfilmer men det egna intresset för kriminallitteratur, avsaknaden av litteratur om själva ämnet och att han skulle skriva en essä om Johan Falk- trilogin ledde honom slutligen till avhandlingen.
– Egentligen kändes det rätt självklart att skriva den när jag väl kom på det till slut. Därför är det naturligtvis roligt att få ett pris från Svenska Deckara­kademin som håller på med genren.
Michael Tapper beskriver själv sin avhandling som en ”förtäckt själv­biografi”.
– Det är mitt sätt att reda ut min egen samtids idéhistoria – vad hände egentligen från 60-talet fram till nu och hur vi kunde gå från folkhem till moderathem. Och polisromanen är ju där man debatterar vad som händer med Sverige i samtiden.
Svenska Deckarakademin utsåg samtidigt Arne Dahls ”Viskleken” till årets bästa kriminalroman. Lars Wendelius och Reginald Hill fick var sitt hedersomnämnde för sina insatser för deckargenren.
Gå till toppen