Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åkesson slår ifrån sig kritik

SD-ledaren Jimmie Åkesson slår ifrån sig statsministerns anklagelser.

Jimmie Åkesson.Bild: Foto: Scanpix
Fredrik Reinfeldt föraktar "det vanliga svenska", menar SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
SD-ledaren slår ifrån sig statsministerns anklagelser om främlingsfientlighet - men hyllar en nätsajt som talar om "en flodvåg av zigenare" och "massinvasion av somalier".
I Sydsvenskan i lördags dömde statsminister Fredrik Reinfeldt ut Sverigedemokraterna som ett främlingsfientligt parti. Han talade om sin släkts bakgrund - "farfars farfar var svart" - och om rasismen han utsätts för av SD-sympatisörer på nätet.
Jimmie Åkesson anser att statsministern är feg:
– Det är sällan han debatterar mot oss i riksdagen, men när han får chansen att göra det oemotsagd så säger han ganska grova saker om oss.
Ni är ett främlingsfientligt parti, anser Reinfeldt.
– Vi är motståndare till den ansvarslösa invandringspolitik som Fredrik Reinfeldt är ansvarig för. Det måste man kunna vara utan att stämplas som fientlig.
Han menar att ditt parti hänger ihop med SD-sympatisörer på nätet, som utsatt honom för rasism och bland annat kallat honom "32-delsnegern".
– Om han skulle vilja ta debatten någon gång skulle han märka att vi skiljer oss väldigt mycket från de här nät-trollen.
"Nät-trollen" är ändå era sympatisörer.
– Jag skulle inte vilja uttrycka det så. Om man kallar statsministern för en sådan sak har man missuppfattat vår politik. Då tycker man inte som vi.
En webbplats som Jimmie Åkesson uppskattar är den SD-vänliga nyhetssajten Avpixlat, som Åkessons riksdagskollega Kent Ekeroth (SD) samlar in pengar till.
Avpixlat skriver att en "massinvasion av somalier" hotar Katrineholm. Företrädaren Politiskt Inkorrekt skrev om en "tsunami, en flodvåg av zigenare" som "väller in över Sverige". Är det ett ansvarsfullt språkbruk?
– Jag skulle som politiker inte uttrycka mig så. Men jag vill inte recensera publicisters ordval.
Du vill få bort SD:s främlingsfientliga stämpel. Skulle inte ni i så fall tjäna på att distansera er från Avpixlat och andra SD-sympatiserande bloggar som skriver grova saker? De uppfattas ju som en del av den Sverigedemokratiska rörelsen.
– Det är inte min uppgift att ha en massa synpunkter på hur man rapporterar. Jag har ansvar för vår politik och inte för något annat. Det som står på bloggar får stå för dem som publicerar sig där.
Hur viktig är den Sverigedemokratiska nätrörelsen för ditt parti?
Den sunda delen - som är lejonparten - är väldigt viktig. Många gör en fantastisk insats. Utan internet hade vi inte varit där vi är idag. Jag är väldigt tacksam för att de här människorna finns.
Avpixlat hör till den sunda delen?
– Ja. Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra.
Det finns även SD-företrädare som öppet säger saker som kan uppfattas som olämpligt. Partisekreterare Björn Söder beställde "negerboll" i riksdagens kafé i en intervju i DN. Är det ett problematiskt språkbruk?
– Nej. Väldigt få människor utanför den politiskt korrekta eliten reagerar särskilt starkt på sånt. Det är en vedertagen benämning på den sortens bakverk, säger Jimmie Åkesson som dock själv valt bort uttrycket eftersom "människor med svart hudfärg inte vill bli kallade det".
Du har sagt att Reinfeldt är "svenskfientlig", vad menar du med det?
– I intervjun som du gjorde uttrycker han något slags förakt för det vanliga svenska, för vanlig svenskhet. Det skrämmer mig.
Vad menar du med "vanlig svenskhet"?
– Det är mer en känsla. Reinfeldt har en annan bild av Sverige än vad jag har. Han pratar mycket om sin egen bakgrund. Jag vet inte varför han gör det.
Han ser något gott och svenskt i att hans släkt är en blandning från olika länder, medan han anser att SD:s uppfattning är motsatt: det finns något kärnsvenskt som hotas utifrån.
– Jag tror inte vi står så långt ifrån varandra där. Jag har inget emot att det kommer influenser, eller ens människor, utifrån som kan berika det svenska samhället. Men det är något annat än den här mångkulturalismen som Reinfeldt företräder och som går ut på att splittra samhället.
Jimmie Åkesson ger ändå statsministern rätt i en sak: S-ledaren Håkan Juholt är inte en lika engagerad SD-motståndare som företrädaren Mona Sahlin:
– Det är uppenbart. Juholt är mer av en pragmatiker som ser en möjlighet att driva igenom vissa förslag med vår hjälp. Det är bra, säger SD-ledaren.
Fast Juholt menar ju att SD är "det femte borgerliga partiet".
– Det är hans jobb att säga så. Men samtidigt går det inte komma ifrån att det finns en del beröringspunkter mellan oss och Juholts parti, framför allt när det gäller arbetsmarknadspolitiken och välfärdspolitiken i stort.
Så är det S som ni liknar mest?
– Vi är ett parti som står i mitten. I värdefrågor så är vi lite till höger, när det kommer till välfärdspolitik så står vi lite till vänster.
Åkesson ser ingen sanning i Juholts tanke att SD, KD och M utgör "ett socialkonservativt block" i riksdagen. M har ingen konservatism kvar och KD är mer socialliberalt, menar SD-ledaren.
Jimmie Åkesson använder hårda ord om statsministern, men talar desto varmare om Reinfeldts partivän: Malmöpolitikern Carl-Axel Roslund (M). Roslund sågar Reinfeldts anti-SD-linje och vill att M inspireras av SD:s strängare invandringspolitik.
– Det är väldigt tydligt att moderater på lite lägre nivå är mer öppna och tycker mer som vi i invandringsfrågorna. Jag tror att moderata väljare och många företrädare rent sakpolitiskt skulle föredra samarbete med oss istället för med Miljöpartiet, säger Jimmie Åkesson.
Gå till toppen