Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

"Doktor" på Churchills champagne

Sommelier Mischa Billing, med näsa för bubbel.

Pol Roger årgång 1928 är champagnen Mischa Billing ska ta en nasologie doktor på.Bild: Arkiv: Martin Lindeborg
På lördag försvarar Mischa Billing sin avhandling "Näsan i haptiken" i Universitetets aula med musik och mimik för förvärvande av nasologie doktorsgraden.
Vad betyder haptik?
– Man brukar förknippa detta grekiska ord som betyder beröring med hjälpmedel. Men i min avhandling handlar det om hur man använder sina sinnen. Om översättning och tolkningar av doft- och smakintryck. Orden räcker ofta inte till när man beskriver till exempel vin.
Hur har du arbetat med avhandlingen?
– Jag tog min utgångspunkt i Winston Churchills favoritchampagne, Pol Roger årgång 1928. När Churchill dog 1965 bestämde sig Pol Roger att som en hyllning till Churchill skapa en champagne som var så lik 1928:an som möjligt och så föddes den magnifika champagnen Cuvée Sir Winston Churchill.
– För egna pengar – jag ville vara helt fri från sponsorpengar – köpte jag tio flaskor à 1 059 kronor och bad fyra artister att med sina egna uttrycksmedel tolka upplevelsen av vinet. Deras tolkningar är en bärande del i avhandlingen med vilken jag, förhoppningsvis, blir den femte nasologie doktorn. Skönt att Nasoteket finns - för sådana här ämnen finns inte plats i den vanliga akademin! Tidigare har erotiken och ytterligare tre områden fått sina nasologiska avhandlingar.
Så hur kommer disputationen att gå till?
– De som kommer till disputationen har ombetts att ta med sitt eget champagneglas och skall få smaka på Cuvée Winston Churchill – och de flaskorna kommer som en gåva från Pol Roger som blev alldeles till sig när de hörde vad jag höll på med. Och så skall de få höra Nasotekets opponenter – Olof Jarlman, Per Eriksson och Walter Fischer – dissekera avhandlingen samt, inte minst, höra hur Ulrika Samuelsson med sina korister, Annika Göran-Rodell med sin röst, Janos Solyom med sina händer på flygelns klaviatur och se mimaren Tobias Andersson med gester och ansiktsuttryck tolkar champagnen.

Nasoteket

Nasoteket bygger på en idé av Hans Alfredson och hyser på AF avgjutningar av kända personer luktorgan och är en lundensisk företeelse. Nasala utskottet, NASA, svarar för verksamheten och i skriftserien Acta Nasologica har hittills fyra nasologiska avhandlingar publicerats: Olof Jarlmans Näsan i erotiken, Christer Liljemarks Näsan i heraldiken, Carlhåkan Larséns Näsan i noten och Lars Malms Näsan i konsten.
Läs alla artiklar om: Nasoteket i Lund
Gå till toppen