Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Med kärlek till blommor och äpplen

Hon säljer hundratusentals ekologiska blommor. Med vinst. Efterfrågan har exploderat. Inte ett kemiskt bekämpningsmedel eller konstgödsel har kommit i närheten av de 80 000 penséerna och cirka 150 000 isbegoniorna hon sålt till kyrkogårdarna i Stockholm och Malmö.

Jenny Nilsson älskar sina eko-penséer. Dem säljer hon i många tusental till kyrkogårdsförvaltningarna i både Malmö och Stockholm. Men på födelsedagen tar hon ledigt.Bild: Foto: Håkan Röjder
MALMÖ. Orden fullkomligt forsar ur Jenny Nilsson, glasmästardottern som idag är lika mycket familjeföretagare som sin pappa. Liksom hennes man Jörgen Nilsson, som är tredje generationens trädgårdsmästare.
Hon brinner och lever för deras gemensamma trädgårdsmästeri och talar lika lyriskt om sina ekologiskt odlade äpplen som om de nyttiga små bevingade rovdjur som svärmar in över både blommor och äpplen och käkar skadeinsekter. Men Jenny Nilsson är rädd för att hennes härliga liv kanske kommer att begränsas
– Vi är snart den första citybonden i Malmö, säger hon och målar upp en bild där deras gård omringas av ett stort villasamhälle.
Enligt Malmös översiktsplan ska det byggas 1 000 villor runt deras handelsträdgård längs den gamla landsvägen mellan Malmö och Staffanstorp.
Idag ligger det enstaka hus och smågårdar och här och där några stora men förfallna växthus längs vägen.
– Så sent som på 80-talet fanns det 37 handelsträdgårdar på detta område. Idag finns det sju kvar. Men vi tänker inte försvinna, säger Jenny Nilsson med inlevelse.
– Efterfrågan på den ekologiska odlingen av blommor och äpplen har fullständig exploderat. Vi kan inte producera lika mycket som vi skulle kunna sälja. Och den utvecklingen har gått väldigt fort. Vi inväntar i dagarna till exempel ett okej till en ny order på runt 100 000 ekologiskt odlade isbegonior och 60 000 eko-penséer.
Jenny Nilsson och hennes man är inställda på att fortsätta driva och utveckla sitt gemensamma familjeföretag Dammstorps Handelsträdgård. Men de vill inte växa sig så stora att de inte själva kan sköta verksamheten.
– Det är ju det som är det roliga och vitsen med det hela, att möta kunden direkt vid odlingen. Utan mellanhänder, säger Jenny Nilsson.
Deras plan är att odla ännu mer äpplen och på sikt få chansen att starta ett eget äppelmusteri på gården.
– Vi räknar på om vi har råd med en ny plantering. Ytterligare två hektar med äppelträd innebär en investering på 800 000 kronor bara i trädplantor. Då måste vi få veta att vi får arrendera tilläggsmark av Malmö kommun, längre än ett år i taget, konstaterar Jenny Nilsson som menar att Malmö stad ger dubbla budskap.
– Dels säger de att kommunen vill värna om och stötta småföretagen, dels vill de ta marken där vi har vår äppelodling ifrån oss för att anlägga en cykelväg, säger Jenny Nilsson som lovar att aldrig släppa ifrån sig marken frivilligt.
Musteriet är tänkt inte bara för deras egna matäpplen utan även för frukt från de framtida tusen trädgårdar som ska växa upp runt de villor som Malmö stad planerat in mellan Yttre och Inre Ringvägen. På den lilla plätt jordbruksmark som finns kvar.
Idag har deras familjeföretag en omsättning på cirka 1,5 miljon kronor som baseras på cirka 300 000 blomplantor och äppelodlingen med 2 700 träd. Det ger en årsskörd av äpplen på mellan 12 och 18 ton, som står för tio procent av hela omsättningen.
– Det förstår ju vem som helst att det betyder mycket för ekonomin att äppelodlingen inte tas ifrån oss. Men miljonärer? Nej, det blir vi aldrig. Överskottet går in i företaget, till våra egna löner och till att avlöna två säsongsanställda om året.
– Vill du förresten smaka lite av vår egen äppelmust? frågar Jenny Nilsson och ser nöjd ut när smakprovet utfaller till belåtenhet.
Gör: Driver tillsammans med maken Jörgen Malmös enda äppelodling ,som dessutom är kravgodkänd. Har satt 20 000 ekologiska penséer till Malmö Kyrkogårdsförvaltnings vårplantering. Brinner för närproducerad skånsk mat.
Bor: På gård i Kvarnby på Malmös landsbygd.
Utbildning: Gymnasieekonom och har arbetat på revisionsbyrå.
Gör på fritiden: Jobbar i LRF kommungrupp Malmö, sjunger i Södra Sallerups kyrkokör.
Familj: Maken Jörgen, gemensamma barnen Jesper, 12 år, och Jonna, 10 år.
Aktuell: Fyller 40 år den 28 november. Firar med sitt första besök i London, med musikal och shopping.
Gå till toppen