Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Skolområdet avgör huspriset

Huspriserna i Djupadal varierar beroende på vilken sida av Bellevuevägen husen ligger. Orsak: Ena sidan tillhör Kroksbäcks rektorsområde och den andra Djupadalsskolan.

DJUPADAL/KROKSBÄCK. Förra veckan kritiserade Skolinspektionen kommunen för de extrema skillnader i kunskapsresultat som finns i Malmö.
Andelen elever som gått ut grundskolan med godkända betyg varierar från 16 till 96 procent.Ojämlikheten mellan skolorna är en orsak till att huspriser drivs upp eller ner i Malmö. Ett exempel är värdet på villorna i Djupadal.
– Husen ser likadana ut på båda sidor. Men på husvisningarna frågar många vilket skolområde det ligger på. Familjer är beredda att betala mer för att bo på den sida av Bellevuevägen där barnen automatiskt hamnar på Djupadals rektorsområde, säger fastighetsmäklaren Sandra Hansson till Sydsvenskan.
Fenomenet s om i dag delar det välmående området Djupadal uppmärksammas i Utbildningsradions nya serie ”Världens bästa skitskola”, som har premiär 1 december i SVT2. Där säger elever på Kroksbäcksskolan att de tror många väljer bort skolan på grund av dess dåliga rykte.
– Dåliga resultat, många invandrarbarn. Det kan finnas rätt grumliga åsikter bland vissa, säger skolans rektor Per Andersson till reportern i programmet.
– En annan blandning av elever skulle delvis påverka våra resultat positivt.
”Världens bästa skitskola” ger bilden av den svenska skolan som ett lotteri där elever kan bli vinnare eller förlorare beroende på var de är födda och i vilken plats de råkat hamna.
– När vi visade förs ta avsnittet för lärare i Malmö sa de att de kände sig stärkta.Det går inte att acceptera att barn i vissa skolor inte får den utbildning de behöver. Skolplikten tvingar barn till skolor där vi redan från början vet att de kommer att misslyckas, säger programledaren Natanael Derwinger.
Han påpekar att situationen på Djupadal även finns i andra delar av Sverige.
– Bellevuevägen finns överallt. Jag har granskat skolan i flera år, men det är inte förrän nu jag har förstått hur orättvis den svenska skolan är.
”RÄTT SIDA” AV VÄGEN
Thomas Montgomery, 37 år
”Jag känner till att det här kallas rätt sida av vägen från bostadsannonser som jag sett. När vi köpte vårt hus tänkte vi mer på var vi vill bo än var vi inte vill bo. Skolorna i Djupadals rektorsområde har bra rykte och bra lärare. Men det är inte skolresultaten som avgör vilken skola jag väljer för mina barn. Bostadsområde och skola är sånt man väljer utifrån den sociala klass man tillhör, den grupp där man känner sig hemma. I den mån man har möjlighet att välja. Är det så konstigt egentligen? Jag har bott i Lund, i Höllviken, jag flyter med.
Jag önskar att skolorna var mer blandade. Det vore nog inte fel om barn härifrån började på Kroksbäcksskolan eller om de som går där började här. Det finns nog föräldrar som skickar sina barn till andra skolor för att det ska bli mer blandat. Pionjärer. Men jag tror inte att jag är så modig.
Min son spelar fotboll i Hyllie IK och där finns barn och föräldrar från många delar av Malmö. Det är en väldigt positiv stämning. Men det är en sak att hoppa in i ett sammanhang där det redan finns folk från flera olika sociala bakgrunder än att gå in i ett område där du sticker ut själv.”
1 Området ligger i stadsdelen Hyllie.
2 Invånare: 4 627 (2008).
3 Barnhushåll: 566 (30 procent).
1 Området ligger i stadsdelen Limhamn.
2 Invånare: 3 995 (2008).
3 Barnhushåll: 382 (28 procent).
Gå till toppen