Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sökes: Kvinna som kan något om teknik

LÖRDAGSKRÖNIKAN. I dag behöver jag din hjälp. Jag är på jakt efter en kvinna som kan tala om teknikutveckling och ingenjörers betydelse för tillväxt och välfärd. En lunch hos landshövdingen finns i potten.

”Hur ska man på bästa sätt säkra tillgången till kvalificerad arbetskraft i Skåne?”
Frågan ställs i inbjudan till ett lunchseminarium som hålls på fredag med anledning av organisationen Sveriges Ingenjörers 150-årsjubileum. På seminariet ska det bland annat diskuteras hur tillväxten kan säkras genom att regionen fortsätter locka till sig vassa ingenjörer även efter nedläggningarna av Nokia i Köpenhamn och Astra Zeneca i Lund.
Problemet är bara att den enda kvinnan bland föredragshållarna har fått förhinder. Arrangören tror inte det är möjligt att hitta en tillräckligt kompetent ersättare med så kort varsel. Därför kommer panelen enbart att bestå av män. I alla fall som det ser ut i nuläget.
Det är tråkigt, men tyvärr en väldigt vanlig situation när det kommer till seminarier och paneldebatter. Det är anledningen till att jag i början av året lovade att inte ta några uppdrag som moderator för arrangemang som helt saknar ett jämställdhetsperspektiv när det gäller urvalet av personer på scen.
Därför meddelade jag också Sveriges Ingenjörer i veckan att jag inte kan moderera arrangemanget på fredag under de nya förutsättningarna. Ett löfte är ett löfte och kan inte svikas hur som helst.
Men skam den som ger sig. Så istället för att kasta in handduken har jag nu lovat Sveriges Ingenjörer att hitta några vassa kandidater som de kan få välja bland. Jag vet nämligen att det finns gott om bra namn där ute, men precis som när man rekryterar till ledningsgruppen och styrelsen gäller det att leta utanför den egna telefonboken.
Jag har redan några idéer på lämpliga personer, men vill alltså bredda urvalet rejält. Alla kommer dessvärre inte kunna vara med på scen på fredag, men det blir garanterat en intressant lista på namn som kan vara till hjälp för många framtida seminarier, paneldebatter och kanske även intervjuer i Sydsvenskan Näringsliv framöver.
Skriver du dina förslag i kommentarsfältet nedan så kan många fler dessutom ta del av namnen, men det går även bra att kontakta mig på andra sätt (se uppgifter sist i detta blogginlägg).
Personen jag söker är en kvinna som kan tala om frågor som teknik, ingenjörskonst, samhällsutveckling och tillväxt. Det ryms ganska mycket inom detta ämnesområde. Minst lika spännande som själva namnförslagen blir därför listan med ämnen som personerna kan prata om, vilket är själva poängen med att skapa mångfald på scen.
Inspiration till denna efterlysning har jag fått från Lina Thomsgård. Hon har startat Rättviseförmedlingen, en sajt och en Facebookgrupp där hon löpande lägger ut den här typen av efterlysningar. Där kan ni fortsätta att tipsa om bra personer för att bidra till ökad mångfald i många olika sammanhang i samhället.
Lunchen hos landshövdingen då? Jo, seminariet på fredag hålls i landshövdingens residens. Han är lika angelägen som jag om att skapa mångfald i panelen som ska tala inför en utvald skara beslutsfattare från näringsliv, politik och akademi. Det innebär att du inte bara gör åhörarna en stor tjänst när du tipsar om bra kandidater, utan den person som blir del av programmet får även chans att tala inför en spännande publik.
Så varmt välkommen att tipsa om kompetenta kvinnor till fredagens seminarium på något av följande sätt:
1. Lägg förslagen som en kommentar här på bloggen, så sprids ditt tips till fler.
2. Twittra dina förslag till mig på @thomasfrostberg
3. Skicka tipsen via e-post till thomas.frostberg [at] sydsvenskan.se
4. Ring mig på 040-28 13 04 under helgen. Jag svarar när jag kan!
På måndag hoppas jag kunna lämna över en lista med spännande namn till Sveriges Ingenjörer.
Gå till toppen