Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De guidar dig på Nobelfesten

Litteraturpristagaren Tomas Tranströmer väntar i Blå hallen.

Givetvis är public service på plats med programledarna Anna Hedenmo, John Chrispinsson, Victoria Dyring och Kristofer Lundström som ska guida tittarna genom kvällen med kommentarer och intervjuer.
I frack och långklänning ser vi dem obesvärat, närmast magiskt, befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle för att intervjua en nobelpristagare eller två, en viktig gäst här, en annan där. De kommenterar processionen, maten och underhållningen efter ett exakt klockat schema. De rapporterar initierat om varför Saul Perlmutter har fått fysikpriset, hur världsekonomin har utvecklats sedan senaste priset, hur det är ställt med litteraturen eller vad det egentligen betyder för oss människor att immunförsvaret hos bananflugor kan påverkas av en utslagen gen. Så självklart. Så enkelt.
Bakom de trygga leendena ligger hårt arbete.
– Grunden till det hela är ju ett avtal som SVT har med Nobelstiftelsen. Hittills har det gjorts ett nytt avtal varje år, men i år har vi ett avtal som sträcker sig fem år framåt, säger projektledaren på SVT, Aina Bergvall.
Avtalet reglerar vad som sänds, vem som har vilka rättigheter till vad, vem som står för vilka kostnader, bland annat. SVT kommer att sända 24 timmar tv med anknytning till Nobel fördelat på olika program.
– Ja, vi har till exempel "Vetenskapens värld", och "Snillen spekulerar", vi sänder alla nobelföreläsningarna, "Gomorron Sverige" har Nobeltema, och vi ska inte heller glömma Oslo. Där har vi Anders Lindkvist på plats för fredsprisutdelningen. Vi samarbetar också med BBC som gör Hard Talk och CNN med Nobel Forum, säger Aina Bergvall.
Planeringen kom igång på allvar i september. Från början handlade det om möten mellan projektledarna Aina Bergvall och Kerstin Danielsson, men raskt växte gruppen till att bli en stor redaktion och utöver den massor med folk med specialkompetens.
Programledaren Anna Hedenmo började förbereda sig för ungefär en månad sedan och den senaste veckan på heltid.
– Jag samlar kunskaper. Tittar på och läser tidigare intervjuer med dem jag själv ska intervjua, gör personresearch helt enkelt. Den stora utmaningen är att hitta roliga ingångar till intervjuerna utan att det blir tramsigt.
– Trots allt är det ju svåra ämnen som de flesta av oss kan väldigt lite om, och det gäller att kunna förklara på ett begripligt sätt, säger hon.
På programledarnas lott faller också att känna igen alla, att kunna bordsplaceringen, att smidigt förflytta sig mellan de olika tv-platserna. Bevakningen delas upp i kommentarer och intervjuer.
– Det gäller att följa med i bild, att vara intensivt närvarande.
Anna Hedenmo har varit med förr. Både 1997 och 1998 var hon med som programledare. Vad är skillnaden mot idag?
– Tempot är högre, vi växlar mellan fler programpunkter än tidigare. En annan stor skillnad är att vi inte fick ha långklänningar i färg. Det skulle vara diskret svart eller grått. Det skulle synas vilka som bevakade festen. Nu finns det inga sådana restriktioner.
Från klockan två idag är programledarna på plats i Stadshuset, de sminkas vid tretiden och får klämma i sig en macka före klockan sju.
– För sen blir det ingen mat förrän det hela är över.
Det svåraste med hela evenemanget är logistiken.
– Det är ett jätteprojekt. Vi lägger pussel in i minsta detalj med folk, tider, teknik och logistik, säger Aina Bergvall som kommer att tillbringa kvällen i sändningsbussen utanför Stadshuset.
Hon kommer inte heller att hinna äta och inte heller springa ifrån för att gå på toaletten.
– Efter klockan fem dricker jag ingenting.
För att få det att fungera måste tv få ett exakt schema från Nobelstiftelsen. Alla programpunkter repeteras.
– En scripta och en bildproducent är med och klockar allt. Sekund för sekund.
Så fort taffeln bryts, börjar nedmonteringen av tekniken i Blå hallen.
Redan?
- Ja, då flyttar sig alla till Gyllene salen för dansen, så då kan man börja rigga ner. Vi ska vara ute ur Stadshuset senast klockan ett i morgon.
Då har ljusen för länge sedan släckts, dansen är slut, disken diskad. Tills nästa gång.
kl 16.25 sänds Nobelprisutdelningen live från Konserthuset.
kl 18.50 börjar sändningen från banketten.
Här kan du se grafik över bordsplaceringen.
Det värsta som kan hända?
Om något riktigt stort i nyhetsväg inträffar, kan det hända att kalaset får stå tillbaka.
- Det skulle vara tråkigt med tanke på allt arbete som lagts ner, men ett akut nyhetsläge går före, säger Aina Bergvall.
Fadäser?
- Nej, tyvärr, inga riktigt minnesvärda. Kanske då när det blev elavbrott för Claes Elfberg mitt under en intervju och han fortsatte som om inget hänt. "Och nu har vi ljus också", sa han när det kom tillbaka. Eller programledarens "nakenchock". I bild kunde den axelbandslösa klänningen misstas för inga kläder alls...

Fakta: Nobelfesten

Cirka 150 personer jobbar aktivt med festen: Programledare, reportrar, bildproducenter, scriptor, kostymörer, attributörer, smink, ljud, ljus, logistik, kamera, el, produktionsledare, översättare, presskontakter, researchers, redigerare, grafiker och webbmedarbetare.
Tekniken började riggas, under fredagsförmiddagen. Den ska vara helt ute ur Stadshuset kl 13 på söndagen.
10 000 meter kabel går det åt, på ett ungefär. Till banketten används den största sändningsbussen. Den väger närmare 20 ton och innehåller allt som behövs för att SVT ska kunna sända. På plats i stadshuset finns 17 kameror. I Konserthuset 11.

Fakta: Pristagarna

Litteratur: Poeten Tomas Tranströmer som förste svensk sedan 1974.

Medicin: Bruce Beutler, Jules Hoffmann delar på en halva. Den andra halvan går till Ralph Steinman, (som avled innan budet nådde fram). För deras upptäckter kring medfödd aktivering av immunitet.

Fysik: Saul Perlmutter, Brian Schmidt och Adam Riess delar. För deras forskning om supernovor, om universums allt snabbare expansion.

Kemi: Dan Schechtman. För upptäckten av kvasikristaller.

Ekonomi: (Sveriges Riksbanks pris till Alfred Nobels minne) delas mellan Thomas J Sargent och Christopher A. Sims. För "deras empiriska forskning om orsak och verkan i makroekonomin."

Fredspriset: Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman, får priset som delas ut i Oslo för "deras icke-våldsamma kamp för kvinnors säkerhet och deras rätt till full delaktighet i fredsbyggande insatser".

Gå till toppen