Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nobelmeny à la Tranströmer

Metaforer och begåvad konjak. Ta del av Nobelmenyn a la Tomas Tranströmer.

Selection Haiku
Nostalgiska gäddqueneller från Runmarö på en bädd av amerikanskt vildris och frihetsdoftande kantareller.
Gåsleversmord mirakeltupp à la Herodes med rösti på blå kongo och sallad på vinteräpplen, västeråsgurka och picklade rönnbär.
Venetiansk chokladgondol med honungsparfait och sakémarinerade japanska körsbär
Espresso med en mycket begåvad konjak
Mozartkulor och Romanska bågar
*
Mousserande metaforer (genomgående)
Vid Selma Lagerlöfs Nobelmiddag 1909 stod sex rätter på matsedeln: hönsconsommé med frikadeller och tryffel, piggvarsfilé polignac, oxfilé med kronärtskocksbotten, blomkål och hollandaise, stek kyckling med romainsallad, färska haricots verts, samt päron à la drottning Victoria.
Sju år senare fick Verner von Heidenstam nöja sig med korvkiosken eller motsvarande för under första världskriget hölls inga Nobelbanketter.
Vad Tomas Tranströmer kommer att serveras är en hemlighet. I väntan på att den ska avslöjas har kulturredaktionen försökt komponera en meny som i någon mån speglar hans liv och verk.
Det har inte varit lätt. Skulle någon försöka överleva på de födoämnen som nämns i Tranströmers poesi skulle hon bli smal som en språkmaterialistisk diktsamling.
Men här förekommer dock mognande rönnbär, äppelträd, körsbärsträd, honung, kantareller som plockats av en frihetshungrig rymling från ett ungdomsfängelse samt en tupp som när den ska ätas av kung Herodes börjar tala. Och i Sorgegondolen förs Liszt bort av en ljum bris av en mycket begåvad konjak.
Också poetens biografi kan vara matnyttig. Hans kärlek till skärgårdslandskapet och morföräldrarnas Runmarö, resan till Afrika i början av 60-talet, hans många uppläsningsturnéer i USA, radhuslivet i Västerås....
Nu slår vi oss ner vid ordet och höjer våra glas i en skål för årets nobelpristagare i litteratur.
Här kan du se grafik över bordsplaceringen.
Gå till toppen