Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Var tredje gran i plast

Plastgranen ökar i popularitet. Närmare var tredje julgran lär i år vara konstgjord. Men smakar det så kostar det. När Sydsvenskan spanade in utbudet visade det sig att de som verkligen liknar äkta granar ofta har ett högt pris.

Tänker du på plastgranen som en ful, spretig och trött kopia av den äkta varan har du inte riktigt hängt med i svängarna. På dagens marknad för plastgranar finns det visserligen en hel del exempel på hopplösa produkter. Men det finns också produkter med tätt grenverk, följsamma barr och en lyster i färgen som gör det till en utmaning att skilja dem från riktiga granar.
– Tar du till exempel en kungsgran som knappt doftar, blir skillnaden ännu mindre. Fast själv är jag alldeles för konservativ för att överge den riktiga granen, säger Weronica Lundgren, marknadschef på Hornbach.
Hennes föret ag hör till dem som storsatsat på plastgranar. När Sydsvenskan besöker Hornbachs varuhus i Malmös utkanter räknar vi till minst tjugo olika varianter med skillnader i storlek, färg och utseende.
Mest handlar det om traditionella efterapningar av kungsgran, rödgran eller ädelgran. Men här finns också granar med klädsamt konstsnötäcke, granar med svarta barr och inte minst allt-i-ett granar med en färdigmonterad ljusslinga av led-lampor.
– Vi har funnits i Sverige i åtta år. Under den tiden har vi konstant sålt fler plastgranar. Detta beror nog på att kvaliteten på plastgranar blivit bättre och bättre, menar Weronica Lundgren.
Någon helt färdigsmyckad gran i fullstorlek lyckades vi däremot inte hitta under vår rundvandring. Glädjen av att klä granen tycks ingen tillverkare vilja ta i från julfirarna.
Hornbach och Åhléns har genomfört större webbundersökningar för att pejla hushållens julvanor. I båda fallen svarar runt 30 procent av de tillfrågade att de i år väljer plastgran istället för äkta gran. Det finns inga helt tillförlitliga uppgifter men sett över tid talar mycket för att intresset för plastgranen vuxit. I Åhléns julundersökning har andelen som väljer äkta gran till exempel minskat med fem procent mot förra året samtidigt som fler föredrar plastgran.
S amtliga butikskedjor som satsar på ett brett sortiment av plastgranar rapporterar om en växande försäljning. Blomstervaruhuset Plantagen talar om en ökning på över 30 procent jämfört med förra året.
Här kostar den dyraste granen, en lyckad imitation av en ädelgran med tätt grenverk 2 295 kronor. Plantagens storsäljare är annars en gran i grönt eller vitt för 799 kronor.
I Rustas breda sortiment finns det största inslaget av helt udda konstgranar där en polkagrisrandig gran nog toppar listan. En av storsäljarna är annars en illrosa variant för 399 kronor.
– Kunderna har visat stort intresse för främst våra färgade granar. Över tid ser vi ett klart ökande intresse för plastgranar, berättar Anna Lindberg, informationskoordinator på Rusta.
Butikerna tror att konsumentens huvudsakliga argument för att välja plastgran är oviljan att hantera barrande träd. För hushåll med allergier kan plastgranen vara det enda alternativet.
Vid Sydsvenskans rundfärd till tio större butikskedjor i Malmöområdet hittade vi sammantaget långt över femtio olika slags plastgranar: Då har vi bara räknat in granar på minst 150 centimeter.
Det finns verkligen granar i alla prisklasser och av alla olika typer. De billigaste kostade 99 kronor (ÖB) respektive 199 kronor (Biltema). Men Sydsvenskans intryck är att det finns ett tydligt samband mellan pris och kvalitet.
Kanske behövs inte satsningar i lyxklassen som Blomsterlandets flottaste för 2 100 kronor, Plantagens för 2 295 kronor eller Hornbachs för 1 790 kronor. Alla tre naturtrogna med täta grenverk.
Men 700–1 000 kronor får den som vill ha en någorlunda bra granimitation räkna med att betala. Plastkänslan är dock svårt att komma ifrån.
Vi gillade till exempel Alaska Pinje 210 cm (Hornbach) för 798 kr, Ica Maxis ädelplastgran 210 cm för 799 kronor, Plantagens gröna på 195 cm för 799 kronor, Bauhaus gröna 195 cm för 799 kronor och Blomsterlandets Kungsgran på 210 cm för 999 kronor.
Värt att tänka på vid ett köp är stabiliteten hos den medföljande julgransfoten. Testa gärna i butiken. Granarna är förpackade i sektioner som av konstruktionerna att döma är rätt enkla att sätta samman. Eftersom grenarna är utfällbara går det att själv påverka granens utseende utan att något behöver sågas bort.
Butiker som Sydsvenskan besökte: Hornbach, Rusta, Jula, Coop Forum, Biltema, Ö&B, Blomsterlandet, Ica, Plantagen, K-Rauta.
Gå till toppen