Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fängelse för bidragsfusk

Den 46-årige pappan fick sin dom i dag av Malmö tingsrätt.

Han döms för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott för att ha kvitterat ut assistansersättning och vårdbidrag för närmare 2,4 miljoner kronor.
Flickan har diagnostiserats som autistisk och utvecklingsstörd. Förra hösten när flickan rymde hemifrån och anmälde sin pappa uppstod misstankar om att hon inte var så sjuk som man tidigare trott.
Pappan har hela tiden hävdat att han är övertygad om att hans dotter verkligen är sjuk. Han fick bland annat vårdnadsbidrag och assistansersättning från Malmö stad i nästan sju år.
Expertvittnen har dock förklarat att en person med de sjukdomar som flickan diagnostiserats med inte kan bli frisk, och särskilt inte genomgå en så snabb och total förändring som hon har uppvisat. Tingsrätten bedömer att hon helt enkelt inte har haft någon av de påstådda sjukdomarna.
Flickan själv har berättat att hon gjort vad pappan instruerat henne att göra, så som att dunka huvudet i väggen, vagga med kroppen och inte prata med eller titta på andra människor.
Enligt domstolen har brotten varit så exceptionella att rätten i sin dom använt den högre delen av straffskalan. Rätten är enig i sin bedömning.
Förra veckan dömdes fyra personer i Linköping för liknande brott, som omfattande 13,5 miljoner kronor. Huvudmannen dömdes till fyra års fängelse och de tre andra fick mellan ett och ett halvt och två års fängelse. I Halmstad pågår sedan en tid en rättegång mot 13 personer i en härva kring ett assistansbolag.
Gå till toppen