Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Fäladen får Mötesplats för alla

Mötesplats Maggan ska ge de boende få hjälp med allt från blanketter till att starta eget. Philip Sandberg ligger bakom EU-bidraget.

Philip Sandberg visar runt i lokalen som ska bli mötesplats och kontor om ett par veckor. ”Vårt mål är att minska socialbidragskostnaderna och öka företagandet i området. Då måste tilliten ökas, för det är grunden”, säger han.Bild: Foto: Lars Brundin
Lokalen Maggan på Magistratsvägen är än så länge ganska sliten men bara om ett par veckor ska det bli något som närmast kan liknas vid ett nytt slags medborgarkontor här.
De boende ska kunna få svar på alla frågor de har inom i stort sett vilka områden som helst. Här kan de få hjälp med allt från blanketter i kuvert från Försäkringskassan till tips om att starta eget eller hur det går till att importera och exportera.
Folkuniversitetet är huvudman för projektet och det är Philip Sandberg på Centrum för publikt entreprenörskap som skrivit ansökan till EU.
– Det är viktigt att detta inte är kommunalt just för att det ska bygga på delaktighet från civilsamhället, säger han.
Ansökan lämnades in för ett halvår sedan och ska komma igång till årsskiftet.
– Den 2 januari ska vi vara på plats och den 1 mars öppnar vi för allmänheten.
Projektcoachen Philip Sandberg, som också sitter i kommunfullmäktige för Folkpartiet, har bråda dagar men vet redan vilka fem personer som ska anställas på de fyra heltidstjänsterna.
– De talar tillsammans tjugo olika språk. De flesta bor också själva i området och har nätverk.
Själv har han till uppgift att coacha de anställda precis som det är tänkt att de i sin tur ska coacha alla som söker sig till träffplatsen.
– Vi ska visa att man kan förverkliga goda idéer med engagemang och målmedvetenhet. Här ska människor träffas och utveckla idéer med varandra istället för att prata om varandra. Vi hoppas koppla ihop olika personer. De bästa idéerna kommer till över en kopp kaffe eller te.
Företagen i området ska också involveras så mycket som möjligt. Erfarenheter från Mötesplats Maggan kan bli en första punkt i cv:t för invandrare som ännu inte fått in en fot på den svenska arbetsmarknaden.
– Vi ska ta kontakter med arbetsgivarna som kan leda till praktik.
Kurser och workshops planeras utifrån konkreta frågor som hur skolan fungerar eller hur det går till att söka jobb.
– Inspirerande personer i området som lyckats kan komma och dela med sig av sina erfarenheter. På en starta-eget-kurs kan den språkliga nivån vara för hög och så kan kurserna också vara rent avskräckande.
Mötesplatsen ska vara öppen dagligen.
– Många mammor i området sitter ensamma hemma om dagarna. Därför ska vi ha en kvinnogrupp en dag i veckan. Det kan vara kurser i svenska och engelska eller i hur man blir företagare som mamma.
Projektet Maggan pågår i tre år och tanken är att de boende själva ska ta över verksamheten sedan.

Mötesplats Maggan

Vad? Ett nytt slags medborgarkontor med EU-stöd.
Varför? För att öka tryggheten och tillväxten på Norra Fäladen.
Vem? Lunds kommun, LKF och Tamam är också involverade i projektet.
Hur? Europeiska regionala utvecklingsfonden bidrar med 1,7 miljoner kronor under tre år och lika stort är värdet på lokal, nystartsjobb och instegsjobb som bland annat arbetsförmedlingen erbjuder.
Gå till toppen