Kultur

Mångbottnat pussel

Kjell-Åke Anderssons ”Någon annanstans i Sverige” lyser i sista stund upp och värmer det mediokra sv…

OriginalTitle: Någon annanstans i Sverige. Genre: Drama. DirectedBy: Kjell-Åke Andersson. Actors: Björn Gustafson, Peter Andersson, Marie Richardson, Jacob Nordenson, Helena Bergström, Mikael Persbrandt, Björn Bengtsson, Jonas Inde, Sussie Eriksson, Meg Westergren.. Country: Sverige. PublishYear: 2011.
Sonja (Meg Westergren), Stefan (Mikael Persbrandt), Sara (Sofi Helleday) och Lennart (Sten Ljunggren) i filmen Någon annanstans i Sverige.Bild: Foto: Thord Nilsson
Här härskar intoleransen, rädslan för det främmande, avunden, girigheten och förtrycket. Avståndet mellan föräldrar och barn tycks oändligt – och historien skulle vara alldeles förfärlig om den inte samtidigt innehöll en tro på individens förmåga till omprövning och möjlighet att bryta destruktiva mönster. Det gäller att byta till ett annat språk så att männi­skor på nytt kan börja tala med varandra.
Hans Gunnarssons manus, efter hans roman med samma titel, har formen av ett pussel där åskådaren möjligen kan känna sig en smula vilsen den första kvarten, innan de olika rollkaraktärernas inbördes relationer kommer på plats. Ramen utgörs av ett polisförhör med den ensamme, lätt förvirrade men ändå livskloke före detta bruksarbetaren Eskilsson, spelad alldeles lysande av Björn Gustafson. Han ska försöka reda ut vad som egentligen hände när han gick in till grannen och sköt en ung man och samtidigt hittade husägaren ihjälstucken i en blodhög på köksgolvet.
Den bitvis iskalla tonen i manuset passar Kjell-Åke Andersson perfekt, liksom den svarta, underliggande humorn. Det visuella språket är genomarbetat, konsekvent, med utmärkt kameraarbete av Philip Øgaard. Skådespeleriet håller genomgående hög kvalitet, från mindre kända som Sussie Eriksson till Helena Bergström.
I en scen kommerPersbrandt med fru, Sofi Helleday, på sällsynt besök då pappan (Sten Ljunggren) fyller 70. Mamman (Meg Westergren) tjatar om smörgåstårta, replikerna rör inhandlad sprit i Tyskland och hur bögar och flator tagit över tv-underhållningen. Endast den unga kvinnan protesterar och vill hem. Man skulle kunna tolka det som satir men avsnittet innehåller också ett stråk av sorg och ilska över kontaktlösheten och torftigheten. ”Någon annanstans i Sverige” är både en uppgörelse med det lilla samhällets nedbrytande sociala krafter och samtidigt en spegelbild av ett större moraliskt och intellektuellt förfall men där bildning, inte minst litteraturen, kan utgöra en tröst och en väg till förnyelse.
Gå till toppen