Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Storstad och badort i ett

Sydney har allt som kombinationen häftig storstad och badort kan erbjuda.

Camp Cove är en utmärkt plats för dopp.Bild: Foto: Lonely Planet
Operahuset är världsberömt, och går inte att missa. Men Sydney har mycket annat som inte syns vid en första anblick. Här är elva tips som kan förhöja ett besök.
1 Promenera utmed kusten från surfarnas paradis Bondi Beach söderut till Coogee där det, förutom en fin strand, finns goda möjligheter att köpa och inmundiga en picknick, bada eller bara fika och sedan ta bussen till stan. Vandringen tar ungefär en och en halv timme. Spektakulära vyer!
2 Dricka supergott kaffe. Spana in märket Campos som finns på en hel del kaféer. Finsmakaren rekommenderas ett besök på Campos Coffees eget kafé som ligger på 193 Missenden Road i Newtown.
3 Kolla in Sydneys silhuett i solnedgången från Watsons Bay. Ta färja eller buss från stan och slå dig ner på en av Doyles uteserveringar och mumsa på fisk eller skaldjur. Etablissemanget har drivits av samma släkt sedan 1885 och är mäkta populärt.
4 Gå på bio i fashionabla Paddington. Här ligger Chauvel som visar såväl amerikanska storfilmer som filmer du inte visste att du ville se. Närmast att likna vid Spegeln i Malmö men i mysigare miljö. Har bar och lounge.
5 Bada i stenbassängen McCallum i Cremorne, en av Sydneys många ”rock pools” som har skapats genom att en bit av havet har byggts in med hjälp av klippor och betong. Alltså badar man i havsvatten men i säkert förvar undan vågorna. Uppskattat inte minst av badglada barn.
6 Ta en tur med Sydneys färjor till Paramatta. Spana in man­groveträsken på vägen och hoppa en lördag eller söndag av vid Newington Armory, ett gammalt ammunitionsområde nära Sydney Olympic park. Lördagar ordnar Birds Australia Discovery Centre gratis vandring med fågelskådning kl 10.30.
7 Stanna till i The Berkelouw Bookshop i Newtown. Denna bokhandel ligger i ett gammalt godsmagasin på en tvärgata till stadsdelens huvudstråk. Den har en ”Ramen Bar”, nudelbar, i bottenvåningen och ett stort kafé med massor av andrahandsböcker på övervåningen.
8 Häng med på en gratis guidad tur i Botanical Garden. Varje dag kl 10.30 visar en parkentusiast sina favoritväxter. Kolla in de tusentals fladdermössen, som under dagen hänger som svarta säckar när de sover i parkens träd. I skymningen lyfter de och flyger över staden mot sina nattliga jaktmarker. Se dem i skymningen från Taylor Square, mitt i nöjeskvarteren runt Oxford Street.
9 Läs morgontidningen Sydney Morning Herald, särskilt på fredagar då deras helgtips ger en bra överblick över mycket av det roliga som händer den kommande veckan.
10 Ät lunch på Fish Market, fiskmarknaden. Handla inne i saluhallen och tag med maten ut till borden på kajen. Men lämna den inte obevakad ens för en sekund. Måsarna är många, fräcka och ibland något Hitchcock-artade. Adressen är 1 Bank Street i Pyrmont.
11 Gå på rättegång. Byggnaden i korsningen Liverpool och Elizabeth Street på hörnet av Hyde Park är en domstol. I Dis­trict Court avgörs allvarliga brottmål, i Local Court de mindre och vardagligare. Du förväntas bocka för domaren när du stiger in i eller lämnar rättssalen.

5 saker som hjälper dig att ha koll

Time Out Sydney: Innehåller extremt mycket information om vad som händer i stan, men också om krogar, kaféer, barer och butiker. Och under knappen ”FREE” finns mängder av gratisnöjen. www.timeout.com/sydney.
World weather online: Väderprognos med hur antalet grader känns, till exempel ”23 °C (Feels 19 °C)”. www.worldweatheronline.com.
What´s on … Sydney: En evenemangsguide. www.whatsonsydney.com
Sydney The Thousands: En kul guide till mycket av det alternativa Sydney, I rutan ”OUT” finns ofta udda roliga evenemang. thethousands.com.au/sydney
Sydney 100.com: Listar över 100 saker att göra. Många bra länkar. www.sydney100.com
Gå till toppen