Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hästbalett ska ge OS-poäng

Hon skimrar av passion för hästsport och dressyr. Alltid lika vänlig. Alltid lika lugn. Med mycket säkert öga för både hästar och människor.

MAGNARP. Elisabet Lundholm är en av Sveriges mest meriterade och erfarna dressyrtränare. Det är få ”hästfolk” som inte känner henne, eller åtminstone hennes namn.
Senaste uppdraget är som dressyrtränare åt det svenska OS-landslaget i fälttävlan. Dessförinnan var hon under tio år förbundskapten för det svenska dressyrlandslaget.  
Elisabet Lundholm har en drygt 40-årig karriär som dressyrtränare. Tränarkarriären började i Skabersjö utanför Malmö, där hon hade sin bas under tidigt 70-tal.
Därefter bodde hon under många år med man och barn på en gård utanför Flyinge. För drygt tio år sedan flyttade hon med sin nya livskamrat till en by utanför Ängelholm.
– Jag älskade hästar redan som liten. Jag tjatade och som femåring fick jag min första häst, en shetlandsponny som mamma och pappa, som båda var ryttare och skickliga hästuppfödare, själv importerat, berättar Elisabet Lundholm.
Hon flyttade från barndomshemmet och familjens gård i Västergötland ner till Skåne i slutet av 1960-talet.
När hennes barn var små arbetade hon tidvis som speciallärare för barn med särskilda behov och som idrottslärare. På 70-talet kunde man ofta se henne i aktion på Skabersjös dressyrtävlingsbana i utkanten av slottsparken.
Det är sällan man hör annat än en lugn vänlig röst när hon leder ett träningspass. Säkerheten är inte att ta miste på.
Elisabet Lundholm kan bedöma kvalitet både vad det gäller häst och ryttare och levererar resultat. Vilket inte alltid är så lätt när man ska hantera en kombination av hästens och ryttarens temperament.
Vissa ord återkommer när andra beskriver hennes framtoning: lagkänsla, generös, diplomatisk, pedagogisk, erfaren, noggrann, tålamod.
En av skyddslingarna i OS-laget i fälttävlan är Niklas Lindbäck som ska delta i OS i London i slutet av juli 2012. Det gör han på sin framgångsrika häst Mister Pooh, på vilken han bland annat vann World Cup i fälttävlan i Malmö i somras.
Niklas Lindbäck är tredje generationens elitryttare. Mamma Annika red svår klass i hoppning, pappa Stig red svår klass i både hoppning och fälttävlan och farfar Sune red OS i fälttävlan i Rom 1960.
Nedärvd passion för ridsporten kan man nog utan att blinka påstå förenar denne Niklas Lindbäck och hans tränare.
– Elisabet har långsiktiga planer för var och en av oss i laget. Det skapas en särskild relation mellan ryttare, häst och tränare i en sådan intensiv träningsperiod som inför ett OS. Då satsar man 110 procent.
– Hon är duktig på att motivera och bra på att förklara. Elisabet är en mycket duktig pedagog och god människokännare.
Själv försöker hon lirka bort samtalet från sin egen person och säger att man inte kan förändra världen direkt.
– Det är de små detaljerna som är extremt viktiga. Det gäller att jobba med de goda sidorna och bemästra de sämre.
Dressyrmomentet i fälttävlan har blivit en allt viktigare poängplockare vid sidan om banhoppning och terrängritt.
Inför OS är det hennes kunskap och passion för ”hästbalett” som förhoppningsvis ska lägga grunden till de extrapoäng som kan betyda medaljplatser.
För det är så klart målet med träningen.
– Jag är positiv och försöker se lösningar. Tycker om att sätta upp mål. Det ger mig mycket energi i mitt jobb. Jag triggas av utmaningen att tillsammans med ryttaren komma en bit framåt i varje träningspass. Att tillsammans övervinna svårigheter. Det är jättehäftigt att se framstegen.
I Elisabet Lundholms uppdrag ingår nu att fara runt i Europa för att specialträna OS-deltagarna individuellt på deras egna träningsbaser i Tyskland, England och Sverige.
Ändå har hon tid över åt sin egen ridning. Hennes nya kärlek heter High Five Magi, en fyraårig magnifik, kolsvart dressyrhingst som kallas för Laban.
– Är han inte underbar, säger hon med ett lyckligt leende när det stora djuret lägger sitt vackra huvud tätt intill hennes.
Ålder: 63 år.
Familj: Dottern Sara, 31, sonen Marcus, 36 år. Sambo med Anders Larzon, f d landslagstränare i segling.
Bostad: Villa i Magnarp utanför Ängelholm.
Aktuell: Dressyrtränare åt svenska OS-landslaget i fälttävlan inför OS i London i juli 2012.
Karriär: Lärare på MCR (Malmö Civila Ryttarförening). Förbundskapten för dressyrlandslaget 1999 – 2009
Arbete: Halvtid som OS-dressyrtränare för svenska landslaget i fälttävlan, halvtid på Svenska Ridsportförbundet. Ordförande i Tränarrådet.Vice ordförande i Internationella ridsportförbundets dressyrkommitté, FEI.
Gå till toppen