Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mejerijätte svårt skuldsatt efter många uppköp

Lactalis, den franska jätten som väntas köpa Skånemejerier, är ett av Frankrikes hemligaste bolag. Specialitet: härska genom att söndra, menar kritiker.

PARIS. – Han är lika blyg som makthungrig, säger Jean-Michel Lemetayer, den förre ordföranden för Frankrikes största lantbrukarfack, till tidningen Ouest-France om Emmanuel Besnier, vd och barnbarn till grundaren av Lactalis, världens största mejeriföretag.
– Lactalis är ett av de hemligaste företagen – för att inte säga det hemligaste företaget – i den franska matindustrin, säger Sophie Lécluse, journalist på finanstidningen La Tribune till Sydsvenskan.
Det finns nästan inga foton på arvingen Emmanuel Besnier. På en av de få bilderna, tagen i Kroatien, ser man en man i fyrtioårsåldern med gråsprängt hår, blå skjorta och strama glasögon.
Sydsvenskan lyckas inte ens få ett telefonnummer, än mindre ett uttalande från bolagets kommunikationsdirektör, Michel Nalet. När Frankrikes största dagstidning, Ouest-France, lyckas möta honom på en parkeringsplats, vill inte Michel Nalet ens säga hur många barn hans chef har.
Det enda man egentligen vet om världsettan, blev känt när Lactalis under påskhelgen gjorde en blixt­räd mot det italienska mejeriföretaget, Parmalat. Den italienska regeringen kämpade emot och försökte hitta inhemska köpare. Alla var ställda mot väggen. Till och med president Nicolas Sarkozy blev informerad i sista stund.
I samband med förvärvet blev Lactalis för första gången tvungen att publicera siffror och uppgifter om vem som gör vad i gruppen.
Came mbertkungen från Laval i Frankrike är nu världsetta och rejält skuldsatt. Enligt ekonomitidningen Les Echos måste Lactalis ägna mellan en tredjedel och hälften av sitt kassaflöde till att betala tillbaka sina skulder. Det är konsekvensen av att företaget de senaste åren har ägnat sig åt ett korståg av uppköp i Sydeuropa.
Det förklarar också varför Lactalis erbjuder Skånes bönder en utdragen betalning under tio års tid, baserad på ett överpris på Arlas mjölkpriser, enligt ATL.
– Det känns lite besynnerligt att en konkurrent använder våra uppgörelser för att indexera sina priser. Jag utgår från att berörda konkurrensmyndigheter kommer att titta närmare på det här, säger Arlas vd Christer Åberg till Sydsvenskan.
Han menar att Arla naturligtvis har sin fulla frihet att byta betalningsmodell under den kommande tioårsperioden som Skånemejeriers avtal med Lactalis löper.
Fra nsmännen betalar köpet under perioden till de mjölkproducenter som inte går i pension innan tio­årsperioden är slut.
På Skånemejerier vill man ha en mekanism som gör att de medlemmar som önskar kan trappa ned i produktion, samtidigt som andra gasar på.
– Vi gör det här för att säkerställa produktionen under tio år. Det intressanta är egentligen vad som händer det elfte året, säger Anders Olsson, ordförande på Skånemejerier till Sydsvenskan. Förhoppningen är att Skånes mjölkbönder då ska fortsätta att förhandla kollektivt mot Lactalis.
I Frankrike är det långt ifrån praxis.
– Lactalis vägrar att göra upp om priserna kollektivt. De vill spela ut bönderna mot varandra i enskilda förhandlingar. Vi är måna om att Lactalis gör god vinst och utvecklas, men vi vill heller inte se någon lämnad i sticket, säger Frank Guehennec, mjölkbonde i Bretagne. Han försöker nu organisera Lactalis 14 300 franska producenter.
– Mitt råd till kollegorna i Sverige är att verkligen befästa en modell med kollektiva förhandlingar så snart som möjligt, säger han.
Grundad 1933 av André Besnier, farfar till Emmanuel, dagens vd.
Familjen har 100 procent av aktieinnehavet
Säte i franska Laval.
52 000 anställda.
Produkterna tillverkas i 198 anläggningar och säljs i 141 länder.
Omsättning: 132 miljarder kronor + 11 procent (2010).
Skulder: 39 miljarder kronor.
Ungefär varannan, fransk Camembert är Lactalistillverkad. Detta trots att alla franska, finsmakare fnyser åt Lactalis camembertostar gjorda på pa­störiserad mjölk.
Lactalis har vid flera tillfällen dömts i domstol. Bland annat för att ha spätt ut mjölken med vatten (2007) och för att ha förlorat åtal mot protesterande mjölkbönder (2011).
Gå till toppen