Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mer hett än vitt

Mark Sandrichs filmmusikal från 1942, med musik av Irving Berlin, gav namn åt en hotellkedja med ett…

Större ändå är att musikalen ”Holiday Inn” introducerade ”White Christmas”, som är världens mest sålda skivinspelning. I filmen gör Bing Crosby den som duett med sin motspelerska Marjorie Reynolds (som dubbas av Martha Mears).
Men precis som julkalendrar spelas in mitt i sommaren sjöng Crosby in låten i juli; singeln gavs ut i oktober 1942. Men detta är inte den version vi brukar höra – mastertejpen slarvades bort, så 1947 gjorde Crosby och orkestern om jobbet.
Om låten heter det att den skrevs i stekande hetta. Enligt en populär myt skrev Irving Berlin den vid poolkanten på ett hotell i Phoenix, Arizona, år 1940.
En bättre historia berättar att Berlin skrev den i Hollywood våren 1935, i samband med inspelningen av musikalen ”Top Hat” med Fred Astaire och Ginger Rogers. Mark Sandrich erbjöds låten till nästa film han skulle göra med dansparet, men regissören betvivlade låtens potential och avböjde.
Istället tinades den upp inför ”Holiday Inn”, till vilken Berlin fick uppdraget att skriva åtta sånger till lika många högtider. ”Song of Freedom” (Självständighetsdagen) har de flesta glömt, men ”Easter Parade” blev en hit och ”White Christmas” en evergreen.
Bing Crosby bemödade sig aldrig om att sjunga hela låten, utan skippade introt som talar om längtan från Beverly Hills till den snöiga norden. De flesta sångare går som han direkt på refrängen; några undantag är Bette Midler, The Carpenters och Barbra Streisand.
Även i Lennart Reuterskölds översättning – ”Jag drömmer om en jul hemma” – finns detta intro och dessutom en andra vers. Sålunda vill Siw Malmkvist få oss att tro att hon sitter i ”grönskande fjärran land”, är less på Hawaii och Rios hamn, och längtar till ”granskogs sus”. Keane, popband från East Sussex, längtar istället hem från London i sin bearbetade version.
Julsången blev en sådan återkommande hit att Michael Curtiz år 1954 följde upp med filmmusikalen ”White Christmas”. Crosby och Danny Kaye gjorde huvudrollerna.
Några uttolkare: Ella Fitzgerald, Lady Gaga, The Drifters, Bob Marley, Darlene Love, Twisted Sister.
På svenska: Bertil Boo, Jessica Andersson.
Gå till toppen