Lund

Forskarnas kärlek accelererade

Lunds första ESS-bebis kommer till världen i mars nästa år. Föräldraparet arbetar just nu med förspelet till det som ska bli anläggningarna ESS och Max IV. Men födseln blir förstås ett välkommet avbrott. Törs man gissa att det blir en liten Max, om det blir en pojke?

Par i ESS. Nino Cutic och Lali Tchelidze fann varandra tack vare Lund och Max-lab. Nu arbetar de med förberedelserna till det som ska bli Max IV och ESS. Men de väntar också smått. I mars väntas nedkomsten ske.Bild: Foto: Lars Brundin
Hon är från Georgien. Han från Kroatien. Båda är acceleratorfysiker. De träffades på en kurs i USA och blev kära.
– Det var tack vare Max-lab som vi träffades, jag och Lali. Det var ju Max lab som skickade mig på kursen, säger Nino Cutic.
Lali Tchelidze och Nino Cutic gifte sig i somras i Georgien och nu väntar de alltså även barn. De är mycket förtjusta i Lund och köpte nyligen en lägenhet i centrum.
– Det här är permanent. Vi vill vara med vid starten av ESS och Max IV men självklart också jobba på anläggningarna när de är byggda och igång, säger Lali Tchelidze.
Nino Cutic har varit här längst. Han flyttade till Lund 2007.
– Jag är intresserad av laserteknik och fick redan när jag studerade i Kroatien kontakt med professor och atomfysiker Anne L’Huillier. Hon är verksam vid Lunds universitet och leder en grupp forskare som arbetar med laser. De är väldigt framstående på området, kända över hela världen, och det var på grund av henne och deras arbete som jag kom till Lund.
Nino Cutic arbetar i dag med designen av acceleratorn till nya Max lab – Max IV medan Lali Tchelidze arbetar med designen av kontrollsystemet till ESS-anläggningens accelerator.
I Max-lab-acceleratorn accelereras elektroner upp till ljusets hastighet. Därefter leds elektronerna till en så kallad lagringsring där man med hjälp av magneter skapar röntgenljus som kan användas för att undersöka strukturer och ytor i olika material, i mediciner och i energi.
ESS-acceleratorn fungerar devis på samma sätt, men man använder protoner i stället.
– Nino ska använda ljus för att undersöka material och jag neutroner. Jag brukar säga att vi ska bli världsledande och att vårt projekt är bättre, säger Lali Tchelidze med ett brett leende samtidigt som hon kastar en blick på Nino Cutic.
– Nej, jag skämtar. Anläggningarna kompletterar varandra. Det är liknande, men ändå olika tekniker. Det vi båda är med och utvecklar är fantastiskt. Det är oerhört intressant. Men det händer att människor blir förvånade ibland när vi berättar vad vi arbetar med. Anläggningarna finns ju inte ännu. Vi är med vid uppstarten. Vi bestämmer hur anläggningarna ska bli.
Lali Tchelidze arbetade som fysiker i USA när hon träffade Nino Cutic. Det var han som berättade för henne om Lund, om Max-lab och ESS.
– Jag blev genast intresserad av ESS och tog reda på mer. Efter ett tag hörde jag av mig till ansvariga för att se om de behövde mina tjänster. Jag fick napp. Det var för ungefär ett och ett halvt år sedan, förra året fick jag jobb och flyttade hit.
– Jag är väldigt förtjust i Lund, fortsätter Lali Tchelidze. Den svenska våren är underbar. Det har vi inte hemma. Jag tycker om maten också. Jag lagade inte mat tidigare, jag har lärt mig här i Sverige så det blir mycket svenskt. Jag brukar fråga efter receptet när jag har ätit något jag gillar.
Nino Cutic har studerat svenska och behärskar språket riktigt bra. Men att lära sig svenska är inget krav för vare sig Max- eller ESS-folket. Alla pratar engelska.
– Vi representerar så otroligt många olika nationaliteter. Det går helt enkelt inte att få tag i så många specialiserade forskare från ett och samma land, säger Nino Cutic.
– På fredagarna har vi eftermiddagsfika och då är regeln att man bara får prata svenska, för att folk ska lära sig lite åtminstone, berättar Lali Tchelidze. Men eftersom så få kan svenska blir det väldigt tyst. På senare tid har vi därför börjat rucka på den regeln.
De gillar arbetsklimatet som de menar skiljer sig mycket från hemländerna.
– Människor litar på varandra i Sverige. Det är stor skillnad jämfört med hur det är i Georgien. Här diskuterar alla öppet vad de håller på med och vad de har för problem i sina projekt, säger Lali Tchelidze.
– Precis, säger Nino Cutic. Man behöver inte oroa sig för att någon ska stjäla en experimentidé och genomföra den först, om jag nu berättar om den. Man är lojal och litar på folk.
Ålder: 28 år.
Bakgrund: Doktorsexamen från Idaho State University.
Flyttade till Sverige: Oktober 2010.
Tidigare bosatt: Ursprungligen från Georgien men har de senaste åren bott i USA, Pocatello, Idaho.
Intresse utanför jobbet: Dans.
Bäst med Sverige: Att landet är så väl-organiserat.
Sämst med Sverige: Bristen på solsken.
Ålder: 31 år.
Bakgrund: Doktorsexamen från Lunds Universitet.
Flyttade till Sverige: Maj 2007.
Tidigare bosatt: Ursprungligen från Bosnien men var innan flytten till Sverige bosatt i Zagreb i Kroatien.
Intresse utanför jobbet: Spela piano.
Bäst med Sverige: Svårt ... valet står mellan fläskpannkaka och överflödet av cykelvägar.
Sämst med Sverige: Duggregnet.
Båda är forskningsanläggningar som undersöker material, medicin, energi och mycket annat. Kompletterar varandra – forskarna förväntas använda båda.
Max IV: Är ett nationellt projekt. Svenska staten och privata donationer står för kostnaden på cirka tre miljarder kronor. Klart 2015. Använder röntgenljus för att undersöka materialen.
ESS: Finansieras av minst sjutton europeiska länder. Kostar cirka fjorton miljarder att bygga. Klart 2019. Använder neutroner för att undersöka materialen.
Läs alla artiklar om: Max IV
Gå till toppen