Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hennes gummigubbar gör succé

Agneta Gynning har fått kämpa för att utöva sin konstnärliga talang. Men nu gör hon internationell succé med tre mansstora skulpturer inlindade i gummi i illande orange, rött, gult och blått.

Illande färgstarkt gummi blev Agneta Gynnings internationella genombrott. Hennes skulpturer i gummilindor runt en stålstomme fick Konstbiennalen i Florens att bjuda in henne till årets internationella utställning som samlar 600 konstnärer från hela världen.Bild: Foto: Ludvig Thunman
LIMHAMN. Ansvariga för Konstbiennalen i Florens fick syn på färgkraften på nätet. De kastade sig på telefonen och bjöd omgående in konstnären Agneta Gynning att ställa ut sina skulpturer tillsammans med verk av 600 andra konstnärer från hela världen. En utställning som öppnades i början av december.
– En stor ära, väldigt spännande och ett internationellt genombrott för mig som konstnär, säger Agneta Gynning på väg ner till Florens med sina gummigubbar. Väl inslagna till en transportkostnad av 26 000 kronor tur och retur.
– Jag får väl sälja dem dyrt, skrattar Agneta Gynning.
Några dagar senare skickar hon ett glatt sms från Florens: ”Har fått massor av komplimanger. Många lovord och gratulationer från både konstkritiker, kollegor och besökare för ultramodernt konstuttryck i material och tanke. De säger till mig att det är en unik kombination av måleri och skulptur med internationellt budskap. Ingen har sett något liknande. Har just fått en inbjudan att ställa ut i New York. Även Holland, Mexiko och Kina har hört av sig.”
Men åter till intervjun före avresan till Florens. Vi sitter i hennes kök i Limhamn och talar om hennes liv och utveckling som konstnär. Från barndomens nära kontakt med sin farbror och gudfar Lars Gynning, framstående gobelängkonstnär.
I den traditionella miljö som hon växte upp i fanns ingen förståelse hos föräldrarna för dotterns begåvning, som var uppenbar redan vid femårsåldern.
– Men farbror Lasse såg mig, såg mina teckningar och uppmuntrade mig och fick mig att växa. Han var underbar, uppmuntrande och excentrisk, säger hon om hans betydelse för hennes egen utveckling som skulptör.
Men det kom senare i livet. I stället för att börja på Konstfack, som hon ville som tjugoåring, gjorde hon föräldrarna till viljes och läste till lågstadielärare.
– Mina föräldrar var två auktoriteter som man inte sa emot. Även stora flickor lydde sina föräldrar på den tiden, konstaterar hon så här 40 år senare.
Lärarutbildningen ledde ändå så småningom till ett mer konstnärligt yrke; till förlagsbranschen dit hon 14 år senare rekryterades som läromedelsredaktör. Idag arbetar Agneta Gynning heltid som förläggare på Ica bokförlag i Malmö.
– Det är också ett kreativt yrke som omfattar allt från att upptäcka begåvade nya författare, konstnärer som skapar med ord, till att hitta en slående boktitel till ett kreativt omslag.
Men det har ändå kliat i konstnärsfingrarna. För 20 år sedan började hon skulptera. Hennes första utställning av egen konst och skulpturer ägde rum 1995 på Galleri Kaos i Stockholm.
Hennes älskade gudfar Lasse hjälpte till att arr­angera visningen. Därmed hann en cirkel slutas mellan två konstnärssjälar, in­nan han avled 2003.
När Agneta Gynning väl satt hackan i embryot till sin första skulptur, gick utvecklingen snabbt. Från skulpturer i sten, lera, brons och glas i mjuka och sensuella, ofta kvinnliga former. Tills för två år sedan, då hon upptäckte gummit.
Plötsligt exploderade hen­nes skulpturer i färg och ny, dramatisk formgivning.
Agneta Gynning är en blond behärskad kvinna som inte gör stort väsen av sig. Men förklädnaden är bara yta. I ateljén i garaget och i källaren under hennes radhus lyser gummiskulpturerna som strålkastare.
– Det var som att äntligen komma ut ur garderoben. Detta material har gett mig en frihet som jag saknat tidigare. Jag har nu lovat mig själv att aldrig mer vara så förbaskat till lags.
Den explosiva drivkraften som funnits inom henne hela tiden kom tidigt till uttryck hos hennes dotter Carolina Gynning, som verkligen inte drar sig för att synas och höras och ta plats. Även hon har utvecklat sitt konstnärskap. På senare år i samarbete med sin mamma i vad de kallar Konceptet Gynning X 2.
Men Agneta Gynnings nya konstgrepp har bidragit till en annan sorts vinst.
– Jag är inte så allvarlig längre. Nu får jag även in humorn i formerna. Tänker inte ställa mig längst bak i ledet igen. Det är slut med det. Det jag håller på med nu är det roligaste jag någonsin gjort. Det tog mig sextio år att grubbla färdigt.
Yrke: Förläggare och redaktionschef, konstnär, bildhuggare, skulptör.
Utbildning: Lågstadielärare, krokikurs, 1999–2001 elev hos Viktor Praznik, skulptör.
Bostad: I radhus i Limhamn.
Familj: Dottern Carolina Gynning, 33 år, och sonen Pontus Gynning, 31 år. Två barnbarn, ett tredje på väg.
Aktuell: Fyller 60 år den 2 januari.
Gå till toppen