Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bakom stängda dörrar

Usain Bolt är världens ledande friidrottare. Men det finns en jättelik värld utanför den intensiva tävlingscirkusen.

Richard Åkesson, medarbetare på Sydsvenskans sportredaktion.Bild: Foto: Johan Bävman
I Doha, i början av maj, bevittnade jag den första tävlingen av årets serie i Diamond League på plats. Anledningen var inte främst friidrotten, utan Sydsvenskans team skulle försöka pejla idrottsstämningen i det hårdsatsande Qatar och ta oss in lite bakom de väldiga kulisserna som ska vara värd för fotbolls-VM.
I Diamond League fanns en hel del Qatarlöften på väg fram i detta slutna land, inte minst många unga tjejer med en härlig tävlingslust.
Men vi stannar heller inte i tankekedjan där, utan går ytterligare en dag tillbaka i tiden, till besöket i det väldiga Aspirecentret, en magnifik inomhusanläggning och multisportskula för både pojkar och flickor.
Fotograf Hussein El-Alawi och jag ville gärna prata med några flickor i den jättelika prova-på-verksamheten. De fanns där, vi hörde skratten och de glada tillropen, men att fotografera eller prata – nej, där gick gränsen. Inte ens föräldrarna fick komma i närheten, långt mindre de idrottande pojkarna.
En skylt slog fast: Äger ej tillträde.
Typ.
Där stod en bestämd vakt också.
Men som idrottsrektorn Melanie Longdale uttryckte det:
– För fyra år sedan fick flickorna inte komma in i lokalerna. Nu springer tvåtusen flickor omkring här i shorts. Så det finns hopp om framtiden.
Gå till toppen