Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Idrotten före jaget och laget

”Rör dig inte” viskade kvinnorösten på amerikansk engelska. ”Om du står helt stilla så ser jag också.”

Fredrik Hedenskog, medarbetare på Sydsvenskans sportredaktion.Bild: Foto: Johan Bävman
Tystnaden var kompakt bredvid greenen på det sjuttonde hålet på Killeen Castle under den sista dagen av golfens Solheim Cup. Caroline Hedwall hade två puttar på sig för att vinna hålet och ta matchen mot Ryann O’Toole vidare till det artonde hålet.
Hedwall slog en bra putt, var nära att sänka och hålet var vunnet för Europa.
”Bra putt, Caroline!” ropade rösten.
När jag vände mig om för att gå mot det artonde hålet, där Hedwall sedan säkrade Europas seger i hela Solheim Cup, stod jag för en tiondels sekund ansikte mot ansikte med Christina Kim.
Amerikanskan, som redan hade vunnit sin match mot Maria Hjorth, var ute på banan för att heja på sina lagkamrater. Hon, som ofta kan ge ett intryck av att vara skränig och överdriven, var den enda av de säkert hundra amerikanerna på plats som berömde Hedwalls fina putt.
I det avgörande skedet av en lagmatch där flera amerikanskor uppträtt irriterat – i vissa fall till och med osportsligt – kunde Christina Kim berömma en motståndares prestation.
Trots att hon visste att Hedwall skulle kunna hota O’Toole, och i slutändan spela bucklan till Europa, valde Christina Kim att sätta sportsligheten och uppskattningen för spelet främst.
För det kommer jag alltid att respektera henne.
Gå till toppen