Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

SM – en högtid för familjen

Plötsligt kan man få syn på framtiden.

Karen Söderberg, medarbetare på Sydsvenskans sportredaktion.Bild: Foto: Johan Bävman
Som när Cornelia Nilsson, 12, med nästan tjugo poängs marginal vinner sin klass under SM-veckan i konståkning i december i Malmö. Trots en brakförkylning sätter hon personligt poängrekord.
I Riksmästerskapet för flickor yngre än 13 finns kraftfulla hoppare och mjuka dansare. De flesta är det ena eller det andra. Cornelia är bådadera i en klass för sig.
Konståkning är en familjehistoria och Cornelias bakgrund typisk: Mamma är före detta konståkare, liksom systern Sabina, numera tränare. Cornelia fick skridskor på fötterna innan hon fyllt två.
Mamma och storasyster flyttade från Gällivare till Vallentuna utanför Stockholm när Sabina började bli bra. För sex år sedan kom Cornelia och pappa efter. Nu tillbringar 75 procent av familjen timmar i ishallen varje dag.
Konståkning är en liten sport där de flesta känner varandra. Läktarpubliken under SM-dagarna är mest kompisar, medtävlare och släktingar.
Den som inte är något av detta överraskas antagligen av två saker:
Tvärt emot ryktet är sporten i stort sett pälsfri. Enda siktade undantaget sitter på en tränare.
Det andra är de något svårtydda applåder som ekar i hallen när en åkare tappar balansen och drattar omkull på isen.
– Applåderna betyder att man ska upp och försöka igen. Jag ser det som att man har gjort ett bra försök, förklarar Cornelia.
Gå till toppen