Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Välj rätt medel för dina golv

Sköt ditt golv rätt så håller det längre. Men det gäller att veta vilket golv man har. Ett trägolv kan skötas på många olika sätt beroende på hur det är grundbehandlat.
Även andra golv ska skötas på olika sätt.

- Det vanligaste felet är nog att man använder för blöta metoder. De allra flesta golven sköts bäst med torrtvätt eller lätt fuktad trasa, säger Thomas Åkerblad som är ordförande i Svenska Golvrådet.

Om man rengör det fel kan det inte bara bli dåligt rengjort utan också förstört om det kommer vatten in till kärnan.

För att kunna sköta sitt golv rätt måste man veta vad det är för ett golv. Thomas Åkerblad menar att det mest användbara rengöringsmedlet är allrent med ett neutralt ph-värde på runt 7. Det finns i många olika fabrikat. Ofta hittar man rätt rengöringsmedel eller polish endast i golvbutiken.

- Håll kemikalierna borta från golvet! De är absolut sista lösningen, säger Thomas Åkerblad,
Tillsammans med Golvbranschens Riksförbund sammanställer de bästa städmetoderna för olika golv.

FAKTA

Så gör du när du ska tvätta golven

Glaserade keramikplattor: Ljummet vatten med rengöringsmedel, torka gärna av med vatten. Ingen såpa då bildas en fet hinna som gör det smutsigare.
Klinkers har öppna porer och ska såpas vilket ger skyddsbehandling. Tag bort fläckar snabbt eftersom de kan tränga ner i porerna.
Sjösten: Torkas med rengöringsmedel eller golvsåpa. Tag bort fläckar direkt eftersom de kan tränga ner annars.
Gummigolv: Tvätta med ljummet vatten och rengöringsmedel. Kan poleras med maskin om det fastnar skräp runt mönstret. Vaxa då och då.
Heltäckningsmattor: Dammsug, gärna två gånger i veckan. Vid mycket smuts: fukttorka.
Plastplattor tvättas med vanligt rengöringsmedel. Eftertorka med vatten.
Vinylplattor av stenharts tvättas med vatten och allrent och då och då polish.
Linoleum: Så torrt som möjligt. Torka med ljummet vatten med allrent i. Aldrig varmt vatten eller starka rengöringsmedel! Finns särskild vax och polish man kan använda för att skydda ytan. En genomgjuten linoleummatta kan renoveras genom att man lägger på en ny yta.
Korkgolv: Tvättas med speciellt rengöringsmedel och speciell dressing en gång i kvartalet.
Lackat trägolv: Dammsug och torrmoppa. Ska torka inom en minut. Om smutsigt: torka med mycket väl urvriden trasa med lite allrent i.
UV-oljat trägolv: Dammsug och torrmoppa. Om smutsigt: torka med mycket väl urvriden trasa med lite allrent i. Ska torka inom en minut. Använd då och då den speciella refreshern som finns till.
Naturoljat trägolv: Dammsug. Vid behov tvättas med återfettande golvsåpa på väl urvriden trasa. Rengöres en gång om året, gärna med trärens, och ett nytt lager naturolja slipas in med maskin.
Laminatgolv: Tvättas med ljummet vatten och rengöringsmedel. Ej såpa.

Mer information om fläckborttagning och golvvård finns på:
http://www.golvbranschen.se/
konsument/skotsel.asp
Gå till toppen